Ik heb gezouten karamelsaus al in meerdere blogs verwerkt (zoals dit recept voor salted caramel mousse) maar ik krijg zo vaak de vraag naar het recept voor gezouten karamelsaus dat ik er nu maar eens een aparte blogpost aan wijd. Zelf gezouten karamelsaus maken is namelijk helemaal niet zo moeilijk!
Zelf gezouten karamelsaus maken
Want oh wat is het lekker, deze saus. Zo lekker dat ik regelmatig een hapje uit de pot neem. Zo’n beetje iedere keer als ik de koelkast open doe. Waar ik deze saus voor gebruik? Vooral voor toetjes eigenlijk. Gezouten karamel saus doet het namelijk ontzettend goed over ijs. Of over chocolademousse. Over pannenkoeken. Waarover niet eigenlijk. En in een mooi weckpotje is gezouten karamelsaus ook leuk om cadeau te doen. Wie wil dat nou niet krijgen? De leukste weckpotjes koop je bij Xenos en Dille en Kamille.
Oefening baart kunst
Zelf karamel maken is niet moeilijk, het vergt alleen wat handigheid. En zoals bij alles: oefening baart kunst. Gewoon lekker vaak maken dus. Er is één belangrijke regel: niet roeren. En de verleiding om dat juist wel te doen is groot! Laat de suiker rustig bruin worden, wals een beetje met de pan om verbranding te voorkomen. Blijf er gewoon continu bij en kijk en ruik goed. De kunst is te wachten op de juiste karamelliserings ‘graad’. Te weinig, en je proeft niets, te veel, en de suiker verbrandt.
Smaakvariaties
Ik maakte ook al eens een lavendel karamel saus. En op de planning staat nog een versie met rozemarijn. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig: laat de smaakmaker naar wens (in dit geval een eetlepel gedroogde lavendel) 10 minuten zachtjes trekken in de room (net tegen de kook aan). Na 10 minuten zeef je dan de room en gebruik je het verder in het recept voor de saus zoals hieronder beschrijven. Laat dan alleen wel de zout weg! Hetzelfde zou je ook kunnen doen met b.v. rozemarijn.
Gezouten karamelsaus
Wat heb je nodig (ca. 250 ml saus)
- 150 gram witte basterdsuiker
- 200 ml room
- 50 ml water
- 1 theelepel (grof) zeezout
Verwarm in een pannetje 200 ml. room. Het moet heet zijn maar mag niet koken, hou het vuur laag.
Doe 150 gram witte basterdsuiker en het water in een ander pannetje. Zet het vuur hoog en roer kort totdat de suiker is opgelost. Stop daarna met roeren en breng aan de kook. Laat op hoog vuur koken totdat de suiker begint te karamelliseren. Niet roeren! Als de karamel mooi bruin is (dit duurt meestal zo’n 5-7 minuten) haal je het pannetje van het vuur .
Voeg, terwijl je met een garde stevig roert, beetje bij beetje de warme room toe. Het gaat enorm bruisen maar dat geeft niet, gewoon flink blijven roeren. Voeg alle room toe en meng tot een mooi en glad geheel. Voeg de zeezout toe en laat zo’n 10 minuten afkoelen. Roer ook tijdens het afkoelen nog af en toe.
Bewaar de gezouten karamelsaus in een afgesloten (weck)potje of meerdere kleine potjes.






Lekker!
dit klinkt heerlijk en neem je recept graag mee!!
Prima recept. Alleen wel even een waarschuwing bij de Xenos potjes. Die sluiten nl niet helemaal lekdicht af. En dan heb ik het over de potjes zoals die op de foto’s bij dit recept…..
Echt? Die ervaring heb ik eerlijk gezegd niet. En ik heb al heel veel van deze potjes gemaakt.