Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #7: Waldorf salade en Caesar salad
Geschiedenis van beroemde gerechten: caesar salad

Geschiedenis van beroemde gerechten #7: Waldorf salade en Caesar salad

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee heerlijke salades: Waldorf salade en Caesar salade

Geschiedenis van beroemde gerechten

Geschiedenis van beroemde gerechten: waldorf salade

Waldorfsalade

Een echte klassieker, deze salade van bleekselderij, appel, rozijnen, walnoten, een beetje citroensap en mayonaise.

De salade dankt zijn naam aan het prestigieuze Waldorf-Astoria hotel in New York. Daar werd de salade voor het eerst in 1896 geserveerd, tijdens een liefdadigheidsbal ter ere van het St. Mary’s children hospital. Het werd klaargemaakt door de Zwitser Oscar Tschirky (1866-1950), de maitre d’hôtel van het Waldorf Astoria.

Oscar Tschirky
Oscar Tschirky

De bleekselderij en de appel werden in flinterdunne reepjes gesneden, ook wel ‘julienne’ genoemd. Verder bevatte het originele recept alleen nog mayonaise. De rozijnen en walnoten werden pas decennia later aan het recept toegevoegd (rond 1928).

Geschiedenis van beroemde gerechten
Waldorf hotel in 1893

Het oorspronkelijk Waldorf -Astoria Hotel stond aan 5th Avenue, op de plaats waar nu het Empire State Building staat. Het huidige Waldorf-Astoria staat sinds 1931 aan Park Avenue. Het behoort tot de Hilton groep.

Geschiedenis van beroemde gerechten: caesar salad

Caesar salad

De Caesar salad heeft – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niets van doen met de Romeinse Keizer Julius Caesar. De salade kan worden toegeschreven aan kok en restauranteigenaar Caesar Cardini (1896-1956).

Deze Italiaan – die werkte in restaurants in Mexico en San Diego – maakte deze salade in 1924 met slechts die ingrediënten die nog voorradig waren na een drukke ‘fourth of july’ feestdag. Hij presenteerde het als ‘salade van de chef’ en dat beviel blijkbaar goed. De mensen kwamen terug voor deze Caesar salad, en een klassieker was geboren.

Caesar Cardini in 1935

De salade bestaat oorspronkelijk uit acht ingrediënten: romaine sla (ook wel bindsla genoemd), croutons, knoflook, ei, Parmezaanse kaas, worcestersaus, olijfolie en citroensap. De vermeende ansjovis maakte geen onderdeel uit van de ingrediëntenlijst. De ‘vissige’ smaak kwam van de worcestersaus.

Tegenwoordig wordt aan de salade wel vaak ansjovis toegevoegd. En door het toevoegen van kip en bacon wordt het bijna een maaltijdsalade. Op mijn blog vind je een Caesar pastasalade met zelfgebakken croutons, ook een heerlijke variant!

Geschiedenis van beroemde gerechten: caesar dressing

Caesar’s dochter Rosa verdiende overigens miljoenen dollars in de jaren ’50 en ’60 aan de gepatenteerde flessen Cardini’s Caesar dressing! Nog steeds is de Caesar Salade één van de meest gegeten salades in de Verenigde Staten.

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Pinterest pin salades

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Leuke verhalen! En heerlijke salades!

  2. beiden heerlijk en leuk om het verhaal erachter te kennen nu

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*