Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #4: nachos en sandwich
Geschiedenis van beroemde gerechten: sandwich

Geschiedenis van beroemde gerechten #4: nachos en sandwich

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee heerlijke snacks: Nachos en sandwich.

Geschiedenis van beroemde gerechten

Geschiedenis van beroemde gerechten: nachos

Nachos

Ik maak er Bodhi heel erg blij mee: nachos uit de oven. Tortillachips met kaas, gehakt, mais mais en zure room. En voor mij ook nog wat jalapeño pepertjes. Maar hoe is dit gerecht eigenlijk ontstaan?

Het is 1943. Net over de Amerikaanse grens bij Piedras Negras (Mexico) woont de Mexicaanse kok Ignacio Anaya (1894-1975). ‘Nacho’ voor zijn vrienden. Piedras Negras wordt in die dagen regelmatig bezocht door grote groepen dames. Echtgenotes van Amerikaanse soldaten die gestationeerd zijn in Fort Duncan nabij Eagle Pass, Texas.

Piedras negras

Tijdens hun shoptripjes naar Mexico besluit een groep dames te eten bij Ignacio. ‘Nacho’ – die eigenlijk al wilde sluiten – grijpt deze kans op extra omzet en bedenkt snel een nieuwe snack met wat hij nog in de keuekn heeft liggen die dag. Hij snijdt tortilla’s in driehoekjes en bakt deze in de oven met geraspte cheddar en jalapeño pepertjes. De dames vinden het heerlijk! Op de vraag hoe dit gerecht heet antwoord hij trots: ‘Nacho’s especiales’.

Het originele recept werd voor het eerst vermeld in een kookboek (St. Anne’s Cookbook) in 1954. Ignacio ‘Nacho’ Anaya overleed in 1975. Wist je dat 21 oktober is uitgeroepen tot Internationale dag van de Nachos?

Geschiedenis van beroemde gerechten: sandwich

Sandwich

Een dubbele boterham, schuin doorgesneden, met verschillende soorten beleg. Lekker, een sandwich! De sandwich is vernoemd naar de vierde graaf van Sandwich, de Engelse aristocraat John Montagu (1718-1792). Dol op kaarten en gokken. Zo zeer zelfs, dat hij zich vaak de tijd niet gunde om te eten.

John Montagu, de graaf van Sandwich

John was lid van de zeer exclusieve Londense Beef Steak Club. Leden van de club kwamen regelmatig samen om grote hoeveelheden biefstuk te eten en dezelfde hoeveelheden port te drinken. En natuurlijk om te kaarten. Zo ook een mooie avond in 1762, in de pub ‘Shakespeare’s head’ in Covent Garden. Omdat John zijn spannende kaartspel niet wilde onderbreken maar wel heel erge honger had, bestelde hij zijn gebruikelijke biefstuk ’tussen twee sneden brood’. Wel zo makkelijk.
Andere clubleden die dit zagen vroegen de bediening ook om dat wat ‘Sandwich’ at. De sandwich was een feit. Makkelijk om te eten, geen rotzooi en geen vette vingers, wat wil een Britse aristocraat nog meer?

clubsandwich

Eind 19e eeuw werd in een luxe privé-casino in New York de sandwich ‘geupgraded’. Met drie in plaats van twee boterhammen en belegd met kip, bacon, sla en tomaat. Bovendien werd het brood eerst geroosterd. De club sandwich was born!

En net als de Nacho kent ook de Sandwich haar eigen ‘dag van’. Op 3 november vieren we Sandwich Day!

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Bewaar dit verhaal op Pinterest:

Pinterest pin nachos en sandwich

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

5 Comments

  1. Wat een leuk verhaal weer Anne Marie, je staat er eigenlijk nooit bij stil waneer een bepaald gerecht is ontstaan.?

  2. En in Engeland zie je alleen maar sandwiches! Ik ben ook dol op nacho s, leuk verhaal!

  3. Karin van Dam

    Interessant verhaal weer leuk geschreven. Club sandwich maak ik wel eens maar de Nacho schotel ga ik zeker binnenkort proberen. Gebruik jij de naturel nacho’s?

  4. Dol op sandwiches ondanks ik ze niet mag maar ook heel leuk om te lezen hoe of wat 😀 nanchos heb ik nog nooit gemaakt dus word nu echt een keer tijd

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*