Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #5: beef Wellington en tournedos Rossini
geschiedenis van beroemde gerechten: tournedos rossini

Geschiedenis van beroemde gerechten #5: beef Wellington en tournedos Rossini

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee stukken vlees: beef Wellington en tournedos Rossini

Geschiedenis van beroemde gerechten

Geschiedenis van beroemde gerechten

Beef Wellington

Beef Wellington. Een mooi stuk ossenhaas met fijngehakte paddenstoelen verpakt en in de oven gegaard in bladerdeeg.  Wat zal de geschiedenis zijn achter dit heerlijke gerecht?

Tijdens de beroemde Slag bij Waterloo delfde Napoleon eindelijk het onderspit. De hertog van Wellington – Arthur Wellesley – vierde deze overwinning door zijn koks een nieuw rundvlees recept te laten ontwikkelen. Zijn favoriet! Rundvlees verpakt in bladerdeeg, een gerecht dat wel wat weg had van de Wellington Boot, een laars. En niet zomaar een laars, maar een laars die de hertog liet maken gebaseerd op de Duitse Hessian laarzen.

Duke of Wellington
Arthur Wellesley – duke of Wellington

Dit gerecht lijkt overigens verdacht veel op het Franse ‘Filet de Boeuf en Croute’. Een gerecht dat al drie eeuwen eerder voorkwam in Franse kookboeken. Terwijl de eerste Engelse vermelding pas in de 1903 verscheen. Wellicht dat Sir Wellesley dit gerecht op Franse bodem had gegeten en het thuis heeft laten namaken. En de Fransen nog een trap na heeft willen geven met dit stukje geschiedvervalsing?

Ook gaan er verhalen dat het gerecht voor het eerst is bereid in en vernoemd naar de stad Wellington in Nieuw Zeeland. Doe mij het verhaal van de laars maar! Liever een vegetarisch gerecht? Probeer dan eens deze biet Wellington!

geschiedenis van beroemde gerechten: tournedos rossini

Tournedos Rossini

Tournedos Rossini is een behoorlijk exclusief gerecht: biefstuk van de haas, op een in jus gedrenkte stuk brood, geserveerd met gebakken ganzenlever, geschaafde truffel en besprenkt met Madeira. Hoeveel lekkere ingrediënten kun je in één gerecht stoppen?

De tournedos Rossini is wederom een gerecht van topkok Auguste Escoffier, die in deze serie al vaker voorbij is gekomen (Peche Melba, Melba toast). Het gerecht is genoemd naar de beroemde Italiaanse componist Gioacchino Rossini (1792 – 1868). Rossini componeerde maar liefst veertig opera’s waaronder La gazza ladra en il barbiere di Siviglia.

Rossini
Gioacchino Rossini

Naar het schijnt heeft Rossini dit gerecht ook zelf bedacht. Rossini was namelijk dol op eten. Zijn postuur was haast net zo omvangrijk als zijn oeuvre! Naast noten wist hij klaarblijkelijk ook perfect ingrediënten te ‘componeren’ tot een gerecht.

Toen Escoffier het gerecht in restaurant Café Anglais aan hem serveerde gebeurde dit nogal heimelijk. Naar het schijnt vanwege de voor die tijd ongebruikelijke bereiding en ingrediënten. Maar er gaan ook geruchten dat Escoffier de combinatie belachelijk vond. Hoe dan ook, hij keerde bij het serveren de andere gasten als het ware de rug toe. ‘Tourner le dos’ op z’n Frans. Een bijzondere naam voor een bijzonder gerecht!

Of dit – amusante – verhaal waar is is niet zeker. Escoffier was immers nog maar 22 toen Rossini stierf. De kans dat hij als chefkok voor hem gekookt heeft is dan ook vrij klein. Maar een leuk verhaal is het!

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Echt superleuk om de geschiedenis achter gerechten te lezen! Love it! Denk je helemaal niet over na, maar vaak schuilt er natuurlijk een verhaal achter…heb je die mooie serie ‘Chef’s Table’ al op Netflix gezien? Zo mooi!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*