Home ยป Haagse bluf in de Schilderswijk
Haagse bluf

Haagse bluf in de Schilderswijk

Haagse bluf in de Schilderswijk.
Hoewel ik niet ben geboren en getogen in Den Haag mag ik mij na 23 jaar wonen in de hofstad toch best wel een Hagenees noemen. Of een Hagenaar. En dan mag het recept voor Haagse bluf natuurlijk niet op mijn blog ontbreken!

Haagse bluf in de Schilderswijk

Over wat nu eigenlijk het verschil is tussen een Hagenaar of een Hagenees verschillen de meningen. Een uitleg luidt dat – als je in Den Haag woont maar er niet bent opgegroeid – je en Hagenaar bent. Maar als je Haagse wortels hebt, er bent geboren en getogen, je een Hagenees genoemd mag worden.

Ook spreekt men van het verschil tussen ordinair (Hagenees) en koude kak (Hagenaar). De geschiedkundige verklaring komt uit de tijd dat Den Haag zich nog moest ontwikkelen tot stad. Den Haag is deels gebouwd op zandduinen en deels op veengronden. De Laan van Meerdervoort, de langste straat van Nederland (5,8 kilometer!) vormde de scheidslijn tussen die twee grondsoorten. Op het zand woonden de rijken, de Hagenaren. Op de vochtige veengronden woonde de minder bedeelde Hagenezen. Zelfs de stadskleuren (groen=veen, geel=zand) schijnen hiervan te zijn afgeleid.

Maar goed, we dwalen af. Haagse bluf dus. Een eenvoudig nagerecht wat uit niets meer bestaat dan eiwit, suiker en bessensap. De naam is een verwijzing naar de ‘air’ van de bewoners van Den Haag. Vast de Hagenaren dus. Het lijkt heel wat, maar in het feite is het grotendeels lucht.

Het is ook meteen het nadeel van dit toetje vind ik zelf. Stop op tijd met eten, want je eet al snel te veel! En dan zit je met de gebakken peren…. Wat weer een heel ander toetje is hahaha!

Om er een multicultureel tintje aan te geven, de nieuwe Hagenaar komt tegenwoordig uit vele landen vandaan, decoreerde ik de mousse met granaatappelpitjes. En doopte dit toetje: Haagse bluf in de Schilderswijk!

Haagse bluf

Haagse bluf in de Schilderswijk

Wat heb je nodig (ca. 6 flinke porties)

2 eiwitten
150 gram (poeder)suiker
150 ml. bessensap (puur en ongezoet, te vinden in het bakschap)
(eventueel) ter decoratie: granaatappelpitjes, frambozen, bramen, bessen

Doe de eiwitten, suiker en bessensap in een kom en sla stijf. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat er iets uit valt. Verdeel over schaaltjes, decoreer met vers fruit.

Summary
recipe image
Recipe Name
Haagse bluf in de Schilderswijk
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*