Home » Stel zelf het perfecte kaasplankje samen!
Het perfecte kaasplankje

Stel zelf het perfecte kaasplankje samen!

Omdat je voor het kerstdiner vaak meerdere gangen wilt serveren is een kaasplankje, tussen hoofdgerecht en dessert, vaak een hele mooie (en lekkere!) toevoeging. Maar hoe stel je nu het perfecte kaasplankje samen? Welke kazen liggen daar dan op?

Het perfecte kaasplankje

Kaas is echt een heerlijke afsluiter van een maaltijd. En omdat je kleine stukjes kaas combineert met b.v. fruit en noten valt het qua zwaarte best wel mee. Lekker lang natafelen met een glaasje port en goede kaas. Life just doesn’t get any better!

Je kunt in principe alle kaassoorten gebruiken voor een kaasplankje. Wel zijn er aantal regels die je kunt hanteren voor de perfecte balans en smaakcombinatie. Zo stel je het perfecte kaasplankje samen!

De kazen

Kies tenminste 4 verschillende kaassoorten. Ga uit van 100 gram kaas per persoon in totaal. Ben je met vier personen? Dan heb je dus 400 gram kaas nodig, van elk kaasje dus 100 gram.

Haal de kazen tenminste 2 uur van tevoren uit de koelkast. Iedere kaas smaakt beter op kamertemperatuur.

Er zijn feitelijk 5 soorten kaasfamilies. Je kunt ervoor kiezen om uit iedere soort één kaas te kiezen of juist te gaan voor meerdere kaasjes van dezelfde soort. Of stel bijvoorbeeld een kaasplankje naar land samen. Dus met alleen maar Franse of Italiaanse kazen! Probeer ook te variëren in vorm, uiterlijk, geur en kleur

  1. Witschimmelkaas (Brie, Camembert)
  2. Geiten- en schapenkaas (Manchego, Pecorino)
  3. Harde- en halfharde kaas (Emmentaler, Gruyere, Parmezaanse kaas)
  4. Roodflora kaas (Taleggio, Reblochon)
  5. Blauwschimmelkaas (Roquefort, Gorgonzola)

De kaasfamilies hierboven staan in volgorde van mild naar sterk. Leg en eet de kazen ook in deze volgorde op de plank.

Het perfecte kaasplankje

De kazen serveer je op een mooie grote houten (kaas)plank. Ik gebruikte natuurlijk mijn ‘eigen’ kaasplank die ik heb laten lasergraven bij HEMA. Gebruik voor iedere kaassoort een apart (kaas)mesje. Wat ligt er op mijn kaasplankje? Ik koos voor een Coeur de Neufchatel witschimmelkaas (een hartvormig kaasje!), een Manchego Don Alvaro (mijn lievelings), een Parmigiano Reggiano, Taleggio en Gorgonzola piccante. Daarbij vijgenbrood en een zware kersen tijm confiture.Het is leuk om je kaasplank aan te vullen met brood, fruit, noten en compote.

Het perfecte kaasplankje

De lekkerstekaas.nl

Op de website van delekkerstekaas.nl bestel je snel en makkelijk de lekkerste kaas én extra’s zoals confiture of vijgenbrood. De kaas wordt pas gesneden nadat jij besteld hebt, verser kan niet. En alle harde kaas wordt vacuum verpakt en verzonden. De zachte kaasjes zitten in handige plastic bakjes.

Voor deze blogpost heb ik artikelen toegestuurd gekregen. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Tags

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Karin van Dam

    Heerlijk ik ben een echte kaaskop leuk ook die tip van de website om de kaas te bestellen wist niet dat dat bestond.

  2. Hmmm je hebt lekkere kaasjes uitgezocht zeg, heerlijk!

  3. Wat een mooie kaasplank zeg! Ja, ook echt de kaasplank zelf trouwens, zo cool om je eigen plankje te hebben! De enige kaas die ik trek komt uit familie nummer 1, hahaha! De rest vind ik niet lekker en de kazen uit familie nummer 5 slaan zelfs op m’n longen! Word ik helemaal benauwd van qua geur…Echt bizar! Ik heb astma, misschien dat ’t daarmee te maken heeft xxx

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*