pistachepesto

Zonder pakjes en zakjes: pistachepesto

Pasta is bij ons dé doordeweekse maaltijd. Want: snel klaar, volop variatie mogelijk en iedereen vind het lekker. Eén van onze favorieten is pasta met pistachepesto, kip en rucola. Klaar in een handomdraai en waanzinnig lekker. Vooral als je de pistachepesto zelf maakt! Ik geef je het recept dat zo lekker smaakt, dat je nooit meer wat anders wilt!

pistachepesto

Pistachepesto

De traditionele pesto genovese wordt gemaakt van pijnboompitten, basilicum, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. Maar je kunt op dit recept heel fijn variëren. Met zowel de kaas, als het groen of de noten. Vervang de basilicum bijvoorbeeld eens door rucola. Of in dit geval: de pijnboompitten door pistachenootjes.

pesto maken

Pesto uit een potje

Er is op zich niet zo veel mis met pesto uit een potje. Maar om op kosten te besparen wordt er vaak gesjoemeld met ingrediënten. En worden bijvoorbeeld de pijnboompitten vervangen door goedkopere nootjes. En de olijfolie door goedkopere olie.

In de basic groene pesto van AH bijvoorbeeld (die overigens maar 0,92 cent kost…) zit bijvoorbeeld:

plantaardige olie (zonnebloem, 11% olijf), 38% basilicum, cashewnoot, melk, yoghurt, zout, natuurlijk aroma, suiker, schapenmelk, 1% pijnboompit, knoflookpoeder, zuurteregelaar (melkzuur), conserveermiddel (ei-lysozym), stremsel

Zoals je ziet is ook de kaas maar gewoon weggelaten. Sommige potjes pesto smaken prima hoor. Maar zelfgemaakt is echt een wereld van verschil! Zelf maken is wel een stuk duurder. Vooral omdat je ingrediënten van goede kwaliteit gebruikt. En dat proef je! Meer originele recepten zonder pakjes en zakjes lezen? Ik heb inmiddels een hele serie!

pasta met pistachepesto, kip en rucola

Pasta met pistachepesto, kip en rucola

Het recept voor de pasta is verder super simpel. Roerbak blokjes kipfilet (of kippendij, nog lekkerder) in wat olie. Kook de pasta, giet af, doe in de pan, roer er 3-4 eetlepels pesto (naar smaak) door en een zak (75 gram) rucola. Klaar! Met de pistachepesto zoals hieronder beschreven kan ik twee keer een maaltijd voor 3-4 personen bereiden.

pistachepesto

Pistachepesto maken

Wat heb je nodig (een flinke portie):

  • 100 gram gepelde pistachenootjes, gepeld ongezouten
  • 60 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 40 gram basilicumblaadjes (ca. 1 plant)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 125 ml extra vergine olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Rooster de pistachenootjes eventueel kort, in de koekenpan of in een voorverwarmende oven. Ik doe dit meestal niet maar het schijnt nog meer smaak los te maken.

Doe de pistachenootjes, de basilicumblaadjes, de grofgesneden knoflook en de geraspte Parmezaanse kaas in de mengbeker van je staafmixer.  Hak alles goed en fijn en voeg de olie toe. Je kunt een beetje spelen met de hoeveelheid olie om een dunnere of dikkere pesto te krijgen (naar smaak).

Summary
recipe image
Recipe Name
Pistachepesto
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge