Home » Pavia, onontdekte culinaire parel van Italië
ponte coperto pavia

Pavia, onontdekte culinaire parel van Italië

Italië is voor Nederlanders een aantrekkelijk vakantieland. Lekker weer, fantastisch eten, mooie natuur en pittoreske dorpjes. De meeste mensen komen echter niet verder dan Toscane of Umbrië. Vandaag laat ik je kennis maken met de provincie Pavia, een onontdekte culinaire parel van Italië.

kaart pavia

Lombardije

De provincie Pavia ligt in de regio Lombardije, net onder Milaan. Grootste stad is de gelijknamige stad Pavia,  een universiteitstad met iets meer dan 70.000 inwoners. De universiteit is één van de oudste van Italië. Pavia heeft sowieso veel historische en culturele bezienswaardigheden. De stad werd meer dan 2000 jaar geleden gesticht en het is ook de stad waar Karel de Grote tot keizer is gekroond,

ponte coperto pavia

Een van de bekendste monumenten van Pavia is de Ponte Coperto, wat ‘overdekte brug’ betekent.  De brug gaat over de rivier Ticino, die uitmondt in de Po.  Ook zeker een bezoek waard is de dom van Pavia uit 1488.

Certosa

Even ten noorden van de stad Pavia ligt het prachtige klooster Certosa di Pavia. Het is een van de grootste kloosters van Italië en zeker een bezoek waard. De facade is geheel gemaakt van marmer en rijkelijk versierd met medaillons met de hoofden van historische figuren en legendarische helden, scènes uit het leven van Christus, verhalen uit het Oude testament, heiligen en profeten.

rijstvelden Pavia

Provincie om te proeven

Pavia is vooral een provincie die je moet proeven. Door zijn ligging is de provincie rijk aan culinaire delicatessen. Van de rijstvelden in de laaglanden tot de vele wijngaarden in de heuvels.

arborio rijst Pavia

Rijst

Pavia wordt ook wel de rijsthoofdstad van Italië genoemd. Niet zo gek met 85.000 hectaren aan rijstvelden! Rijst werd oorspronkelijk geïntroduceerd in Sicilië in de 8e eeuw. Het bereikte de Po delta echter pas in de 15e eeuw. Het waterrijke landschap is ideaal voor het verbouwen van rijst. De allerbeste rijstsoorten voor risotto komen hier vandaan, namelijk de carnaroli, de arborio en de vialone nano.

taleggio uit pavia

Kaas en worst

Ook als kaasliefhebber kom je in deze streek ruimschoots aan je trekken. Van de gorgonzola DOP tot de Grana Padano DOP en mijn favoriet, de taleggio DOP. DOP staat voor Denominazione di Origine Protetta en is een keurmerk voor kwaliteit en origine. Daarnaast zijn er talloze heerlijke worstsoorten te vinden, waaronder salami van gans (salame d’oca).

Wijn

De streek Oltrepò is al eeuwenlang een van de beste wijnstreken. Hier groeien druiven als de Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat, Barbera en Bonarda. Het is de derde grootste wijnstreek van Italië (13.000 hectaren). Bezoek dit prachtige landschap of een van de vele wijnhuizen in de omgeving!

Zuppa alla pavese

Een bekend regionaal gerecht die je vast ook weleens op de kaart van een Italiaans restaurant hebt zien staan is de zuppa alla pavese. Een echte boerensoep met ei, brood en kaas.

Nieuwsgierig geworden? Op de site van VisitPavia vind je nog veel meer informatie over dit mooie en vooral lekkere stukje Italië. Was jij al bekend met deze regio?

Fotografie brug: Nick_Agile / Shutterstock.com, fotografie Certosa:Mate Karoly / Shutterstock.com

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Victor Huiting

    Wat een mooie streek, ik kende Pavia niet. Maar het is rijk aan cultuur en verfijnd eten zo te zien

  2. Ik was ook nog niet bekend met Pavia, maar het ziet er echt prachtig uit?

    Leuk om steeds weer nieuwe mooie plekken te leren kennen! Leuk om een combi te zien van de omgeving en het eten?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*