Home » Toeren langs de Moezel en de Saar
Saardal en Saarschleiffe

Toeren langs de Moezel en de Saar

Op ruim 300 kilometer vanaf Utrecht ligt een prachtig historisch stukje Duitsland. Het Moezeldal en het Saardal bieden prachtige autoroutes en de mooiste stadjes om te bezoeken of in te overnachten. Ik geef je de leukste tips om met de auto te toeren langs de Moezel en de Saar!

De Moezel

De Moezel stroomt 545 kilometer lang door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland en is een zijrivier van de Rijn. Vanaf Trier tot aan de monding in Koblenz stroomt de Moezel meanderend door een diep ingeslepen dal, het Moezeldal. Dit dal scheidt het gebied de Hunsrück en de Eiffel van elkaar. Het dal behoort tot de belangrijkste Duitse wijnbouwgebieden.

Koblenz

We beginnen de route in Koblenz, waar zich de Deutches Eck bevindt. Een landtong waar de Moezel uitmondt in de Rijn. Vanaf hier kun je ook leuke boottochten maken over de Rijn. Koblenz is een gezellige en grote winkelstad.

Moseltalbrücke

Vlak na Winningen rijd je onder de Moseltalbrücke door. Eén van de hoogste bruggen (136 meter) over de Duitse autosnelwegen (A61, Keulen-Mainz). Mocht je een keer over deze snelweg rijden, stop dan zeker bij de Raststätte (aan beide kanten van de weg). Vanaf daar heb je een spectaculair en weids uitzicht over het Moezeldal.

Toeren langs de Moezel - burcht Eltz

Burcht Eltz

Eén van de mooiste en best bewaard gebleven burchten uit de middeleeuwen is wel Burcht Eltz. Een kleine omweg meer dan waard! De burcht werd gebouwd tussen de 13een 16eeeuw en is nog steeds in het bezit van de Graven von und zu Eltz.

Toeren langs de Moezel - Burcht Eltz

Te bezoeken tussen 1 april en 1 november.

Toeren langs de Moezel - Cochem

Cochem

Cochem is de belangrijkste toeristenplaats aan de Moezel en een mooi oud marktstadje. In de altstadt vind je mooie vakwerkhuizen met puntgevels. Vanaf hier kun je diverse rondvaarten maken over de Moezel. Boven de stad ligt burcht Cochem, ook een bezoekje waard.

Toeren langs de Moezel - Traben Trarbach

Traben-Trarbach

Het dubbelstadje Traben-Trarbach is het middelpunt van de wijnbouw en -handel. Je rijdt de stad in onder een prachtige kasteelbrug door, de Brückenschenke. Aan de ene kant van de rivier ligt Traben, aan de andere kant Trarbach.

Toeren langs de Moezel - Bernkastel Kues

Bernkastel-Kues

Een gezellig oud dubbel-stadje. Rondom de marktplatz in Bernkastel vind je prachtige vakwerkgebouwen uit de 16een 17eeeuw. Pak een terrasje bij een konditorei en geniet van een heerlijk stuk gebak en koffie met uitzicht op het mooie plein!

Toeren langs de Moezel - Trier

Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland en werd gesticht in 16 voor Christus. De stad werd ook wel Roma Secuna genoemd, het tweede Rome, omdat het de hoofdstad van het westelijk deel van het Romeinse Rijk was.

Prachtig is de Porta Nigra, de Romeinse stadspoort uit de tweede eeuw. Ook indrukwekkend zijn het amfitheater, de badhuizen en de dom St. Peter, de oudste kerk in Duitsland (326 n.c.). Trier is ook een ontzettend leuke en gezellig winkelstad.

Saardal en Saarschleiffe

Het Saardal

De Saar is een zijrivier van de Moezel. Een prachtig uitzichtpunt is de zogenaamde Saarschleife. In de buurt van de stad Mettlach kom je via het dorpje Orscholtz bij het Cloef-Atrium. Hier is een restaurant en tentoonstelling en loop je in ca. 500 meter naar het uitzichtpunt (450 meter) over het Saardal.

Saarburg

Saarburg

Een idyllisch stadje aan de Saar. Blikvangers zijn de ruïne Saarburg en de waterval in de bovenstad.

Moezelwijn

Moezelwijn

Toeren langs de Moezel betekent ook wijn. Veel heerlijke wijn! Je vindt er dan ook vele wijnhuizen waar je kunt proeven en inslaan! De moezel kent vier druivensoorten:

Riesling – de belangrijkste druivensoort, die goed gedijt op steile leisteenhellingen. Rieslingwijnen zijn groengeel tot groengoud en licht, sprankelend en verfijnd. Kijk vooral uit naar Trockenbeerauslese of Eiswein!

Müller-Thurgau – wordt vooral in de dalen verbouwd.

Elbling – de oudste wijnsoort. Eenvoudige wijnen met sterke zuren die zich vooral lenen voor sekt.

Spätburgunder – rode wijn, spätburgunder is de Duitse naam voor pinot noir.

Kom je in de herfst, neem dan zeker een Federweisser. Het voorstadium van jonge wijn. Een melkachtige, troebele drank, waarbij de druiven al aan het gisten zijn en voor een licht alcoholgehalte zorgen. Wordt veel geschonken tijdens de wijnfeesten en vaak verkocht langs de weg. En smaakt heerlijk bij een stuk flammkuchen!

Boek dus snel een vakantiepark Moezel en geniet van deze mooie regio in Duitsland!

Heb jij nog tips voor toeren langs de Moezel en de Saar? Deel ze hieronder in de reacties!

Meer Duitsland:

Duitsland National Geographic
ANWB Wegenkaart Duitsland
Trotter Duitsland Noord
Capitool Duitsland
Michelin Duitsland Zuid
Michelin Duitsland Noord
Duitsland National Geographic
ANWB Wegenkaart Duitsland
Trotter Duitsland Noord
Capitool Duitsland
Michelin Duitsland Zuid
Michelin Duitsland Noord
Duitsland National Geographic
ANWB Wegenkaart Duitsland
Trotter Duitsland Noord
Capitool Duitsland
Michelin Duitsland Zuid
Michelin Duitsland Noord

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Wini schuster

    Wat is het daar toch mooi Anne Marie krijg gelijk zin om er weer eens heen te gaan.
    Wat was bodhi nog klein, wat hadden we daar ook weer gekocht voor hem??
    In ieder geval iets van play mobiel wat was hij daar gek op.??

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*