Hongaarse goulash

Hongaarse goulash uit ‘Met mes & stokjes’

Het was in 2020 één van de laatste events voor corona echt uitbrak en alles op slot ging: de lunch thuis bij Mascha Lammes en Ronald Giphart, ter ere van de lancering van hun kookboek ‘De wereld Thuis’. Meer dan anderhalf jaar verder – en nog steeds niet coronavrij helaas – konden we nogmaals samen proosten, dit keer op het prachtige nieuwe boek van Mascha zelf: Met mes & stokjes. Ik maakte uit dit boek een heerlijke Hongaarse goulash.

Met mes en stokjes

Met mes & stokjes

In de prachtige kookwinkel van mevrouw Hamersma presenteerde Mascha met gepaste trots (en haar gebruikelijke bescheidenheid!) haar nieuwste boek, die ze dit keer zonder man Ronald heeft gemaakt. Die desalniettemin wel alles heeft mogen proeven natuurlijk! Met mes & stokjes gaat eigenlijk verder waar De Wereld thuis gebleven was. Met recepten die je allemaal wilt maken! De recepten zijn niet – zoals gebruikelijk – ingedeeld op voor-, hoofd- of nagerecht maar op de wijze waarop je ze kunt eten: met mes en vork, met een lepel, met stokjes, met je handen, met een stuk brood en in een glas. Leuk en origineel!

Ik vind in haar boeken vooral de no-nonsense en eenvoudige bereidingswijze fijn. De recepten kloppen altijd (en geloof me, dat is best vaak niet het geval).

Met mes en stokjes

Proof is in the pudding

Om te bewijzen dat ook dit boek weer gevuld is met lekkere en originele recepten met (goed verkrijgbare) ingrediënten werd in de keuken van de boekwinkel hard gewerkt. We proefden o.a. een heerlijke cold pea soep (die bewaar ik even voor het voorjaar!), bang bang chicken, tarte aux tomates et oignons en beef patties uit Jamaica. Dit is wederom een boek waar ik nog vaker uit zal gaan koken. Cadeautip voor de feestdagen!

Hongaarse goulash

Hongaarse Goulash (uit ‘Met mes & stokjes)

Wat heb je nodig (hoofdgerecht, vier personen):

Ingrediënten

  • 1 kilo sukadelappen
  • 2 eetlepels bloem
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 175 gram kastanjechampignons
  • 2 geroosterde paprika’s (uit pot of zelf geroosterd)
  • 200 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 laurierblad
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 120 ml rode wijn
  • 380 ml vleesfond
  • Creme fraiche
  • (eventueel) platte peterselie

Snijd het vlees in stukjes. Meng in een kom met de bloem, peper en zout. Verhit olijfolie in een grote pan en bak het vlees in twee porties bruin. Haal uit de pan. Bak in het achtergebleven vet de uien (in halve ringen), de knoflook (geperst) en de champignons (in kwarten) in ca. 5 minuten glazig. Voeg vervolgens de paprika’s (in stukjes), wijn, vleesfond en specerijen toe. Breng aan de kook en doe het vlees terug in de pan. Laat met een deksel op de pan ca. twee uur pruttelen. Haal het laatste halfuur de deksel van de pan zodat de goulash kan indikken. Serveer met een klodder creme fraiche en fijngehakte peterselie. Lekker met aardappelpuree, pasta of rijst.

Recept afkomstig uit:
 

Bewaar het recept voor Hongaarse goulash op Pinterest:

Hongaarse goulash

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*