Herfstbok stoofpannetje

Als de dagen korter en de avonden langer worden lijkt ook onze behoefte aan eten te veranderen. Weg met de salades en bbq-spiesjes, de pannen en potten mogen weer op het fornuis om lekkere stoofschotels, sudderlapjes, soepen en ovenschotels te maken. Comfort food! Bij de herfst horen typische smaken als paddenstoelen, pompoen, peer, noten en vijgen. En natuurlijk bokbier. Perfect voor in een herfstbok stoofpannetje!

Herfstbok stoofpannetje

Bokbier is een sterk gistende biersoort waarvan de donkere versie (herfstbok) wordt verkocht vanaf oktober (t/m ongeveer februari). In dit heerlijke herfstbok stoofpannetje vindt je  herfstsmaken terug van paddenstoelen en de herfstbok, wat zorgt voor super mals en smaakvol vlees!

Herfstbok stoofpannetje

Wat heb je nodig (ca. vier personen)

  • 600 gram riblappen of sucadelappen
  • 1 flesje bokbier
  • 1 grote winterwortel
  • 200 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel gedroogde of verse tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ca. 50 gram roomboter
  • zout en peper
Verhit de helft van de boter in een braadpan. Bak de spekblokjes 5 minuten op laag vuur.Snijd het vlees in stukken, snipper de ui, snijd de wortel aan plakjes en snijd de knoflookteentjes fijn.Voeg de ui, knoflook en winterwortel toe aan de spekjes. Bak 2 minuten op halfhoog vuur. Snij de champignons in plakjes en voeg ze toe. Bak de champignons mee en laat het vocht zoveel mogelijk verdampen. Haal het mengsel uit de pan en zet apart in een schaal.Verhit de overige boter in de pan en bak het vlees op halfhoog vuur lichtbruin. Zout het vlees. Voeg bloem en tijm toe. Bak twee minuten mee. Voeg mosterd en paprikapoeder toe en het flesje bokbier. Als het bier bijna kookt zet je de pan op het kleinste pitje en zet je het vuur zo laag mogelijk (bij voorkeur op een verdeelplaatje) . Doe het deksel schuin op de pan en laat zo’n 3,5 uur staan. Roer af en toe en controleer of er wat heet water bij moet als het te droog wordt.

Voeg na ca. 2,5 uur de spekjes/champignons toe en breng op smaak met zout en peper.

Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree, op een bord of in kleine eenpersoons schaaltjes.

Ook leuk om te lezen:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge