Home » Van de apotheek naar de supermarkt!

Van de apotheek naar de supermarkt!

Veel voedingsmiddelen die we vandaag de dag heel gewoon vinden en in ieders keukenkastje of koelkast te vinden zijn, waren in eerste instantie nooit bedoeld voor gewone consumptie. De onderstaande 5 producten zijn oorspronkelijk op de markt gebracht als medicijn. En vonden later pas hun weg van de apotheek naar de supermarkt!

Voor soms hele vreemde aandoeningen, dat wel! We zijn ze blijkbaar zo lekker gaan vinden en veelvuldig gaan kopen dat de producent heeft bedacht hiermee een nieuwe markt aan te boren. Van de apotheek naar de supermarkt dus!

Coca-Cola reclamebord

Coca-Cola

Misschien wel het allerberoemdste voorbeeld: Coca-cola. Apotheker John Pemberton bedacht dit drankje in 1886 ter behandeling van kwalen als een slechte spijsvertering, vermoeidheid, hoofdpijn en impotentie. De naam Coca- Cola komt van de twee ‘medische’ ingrediënten in het drankje: een extract van cocabladeren en kolanoten. Hoeveel cocaïne er ooit in heeft gezeten is niet bekend (het recept is geheim!), feit is wel dat het er nu niet meer in zit.

Kellogg's reclame

Cornflakes

In 1897 bedacht Zevendedagsadventist John Harvey Kellogg dat dit opzettelijk smakeloze graanproduct de libido wel moést verlagen. Als felle tegenstander van seks en masturbatie waren deze saaie ontbijtgranen zijn wapen in de strijd tegen de boosaardige seksuele gevoelens. Zijn broer – met een iets zakelijker instinct – besloot later suiker aan de vlokken toe te voegen en het product op de markt te brengen. De firma Kellogg’s bestaat nog steeds. Tussen de beide broers is het nooit meer goedgekomen….

Graham Crackers

We blijven nog even bij dat verfoeide libido…ook de Graham Crackers werden in 1829 door de calvinist Sylvester Graham uitgevonden om ‘vleselijke lusten te verminderen en masturbatie te beteugelen’.  Ik zou zeggen, besmeer er nog lekker eentje met eiersalade!

7-up reclame

7-up

Nog een drankje dat aan het begin van de vorige eeuw alleen bij de apotheek verkrijgbaar was.  De frisdrank 7-up werd in 1929 aanvankelijk bedacht als humeur stabiliserende drug en werd ook wel verkocht als kuur tegen een kater. Veel Amerikanen drinken vandaag de dag nog steeds 7-up als hun maag van streek is.

Gin-Tonic

De Britse kolonialen zijn verantwoordelijk voor de in Engeland zo populaire Gin & Tonic. Tonic werd in Azië en Afrika gedronken als antimalariamiddel, vanwege de kinine in de drank. En om het ‘vieze’ drankje wat lekkerder te maken deden de Britse kolonialen er gin bij.

2 Comments

  1. Zo leer je nog eens wat, leuk om te lezen!

  2. "eet" weetjes, ik ben er dol op 🙂

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*