Varkenshaasmedaillons met portsaus

Varkenshaasmedaillons in portsaus met aardappeltorentjes

Als ik zo in mijn statistieken kijk deze dagen dan is het wel duidelijk waar iedereen naar op zoek is: lekkere en eenvoudige kerstrecepten! Daarom op de valreep nog een heerlijk hoofdgerecht, dat ook nog eens prima te maken is: varkenshaasmedaillons in portsaus met aardappeltorentjes uit de oven. Grotendeels voor te bereiden en op het moment suprême kost het je slechts 10 minuutjes tijd. Terwijl de aardappels in de oven staan bak jij de varkenshaasmedaillons en warm je nog even de portsaus op. Lekker met bijvoorbeeld deze regenboogwortels met honing en noten. Mits je genoeg ruimte in de oven hebt natuurlijk.

Varkenshaasmedaillons met portsaus

Voorbereiden

De aardappeltorentjes kun je voorbereiden tot en met de gevulde en afgedekte muffinvorm. Zet dan een uur voordat je aan tafel gaat de vorm in de oven (wel op tijd voorverwarmen). De portsaus kun je ook al in de ochtend maken (laat alleen de boter nog achterwege). En dan vlak voor serveren verwarmen en de boter toevoegen. Te weinig gaspitten? Warm de saus dan een uurtje eerder op, voeg de boter toe en bewaar ‘m in een (schone) thermoskan! Niet zo’n fan van portsaus? Dit gerecht smaakt ook fantastisch met zelfgemaakte champignonroomsaus.

Varkenshaasmedaillons met portsaus

Parmezaan-aardappeltorentjes uit de oven

Wat heb je nodig (4-6 personen)

  • ca. 1500 gram vastkokende aardappels
  • 100 gram roomboter
  • theelepel oregano (gedroogd)
  • paar takjes verse tijm
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een muffinvorm voor 12 muffins in met wat boter. Schil de aardappel Snijd zo dun mogelijke plakjes met de keukenmachine of een mandoline.

Doe de aardappelschijfjes in een schaal of beslagkom. Ris de takjes verse tijm, hou een paar kleine takjes over ter decoratie. Smelt de roomboter (ca. 10 -20 seconden in de magnetron). Roer de roomboter, oregano, tijm, zout en peper door de aardappelschijfjes. Voeg de geraspte kaas toe en roer nog een keer om. Stapel de aardappelschijfjes in de holtes van de muffinvorm, helemaal tot aan de bovenrand.

Dek af met aluminiumfolie en zet in de oven voor 30 minuten. Verwijder de folie en bak nog zo’n 30 minuten tot de aardappelen goudbruin zijn. Haal uit de oven af en laat 5 minuten staan. Kun je ondertussen mooi het vlees braden.

Maak de torentjes langs de zijkanten voorzichtig los met een mes. Serveer direct, eventueel gedecoreerd met wat grof zeezout en/of tijm.

Varkenshaasmedaillons met portsaus

Varkenshaasmedaillons in portsaus

Wat heb je nodig (4-6 personen)

  • 1 sjalotje
  • 250 ml runderbouillon (gemaakt van een 1/2 bouillonblokje)
  • 300 ml rode port
  • 30 g koude roomboter in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 3-4 takjes verse tijm
  • Allesbinder
  • Zout en peper
  • 2 grote stukken varkenshaas, gesneden in medaillons (zelf doen of vraag het aan de slager)
  • Roomboter om in te bakken

Doe de port en de runderbouillon in een pan en voeg de sjalot (in ringen), de laurierblaadjes en de tijm toe. Laat de saus 10 minuten inkoken en zeef de saus. De sjalotjes, laurier en tijm kun je weggooien.

Voeg al roerende met een garde wat allesbinder toe tot de gewenste dikte. Kook de saus nog even zachtjes door. Breng op smaak met zout en peper.

Voeg vlak voor serveren de koude boter toe en roer tot een mooie gladde saus.

Bak de varkenshaasmedaillons in de roomboter om en om in ca. 5 minuten goudbruin van buiten en rosé van binnen. Bestrooi met zout en peper. Serveer met de portsaus in een mooie sauskom.

Summary
recipe image
Recipe Name
Varkenshaasmedaillons in portsaus met aardappeltorentjes uit de oven
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

6 Comments

  1. Dat klinkt inderdaad helemaal niet moeilijk! Knap dat je dat zo kan bedenken. De aardappeltorentjes lijken me erg leuk; ik heb eigenlijk nog nooit iets hartigs in mijn muffinvorm gemaakt!

    Josephine recently wrote: Zo maak je zelf een victoriaanse kerstkrans
    https://www.myinnervictorian.nl/zelf-een-victoriaanse-kerstkrans-maken/

    • Moet je echt eens een keer ei frittata’s proberen, super eenvoudig en heerlijk voor de lunch. Er staat een receptje op mijn blog (frittata met geitenkaas, doperwt en munt)

  2. Ik wilde al varkenshaas serveren maar deze saus lijkt me heel lekker. Ga ik eerst even uitproberen en de aardappel torentjes vind ik een heel mooi idee!
    Nancy Baten recently posted…FLORAL PAREO SKIRT & FLORAL TOPMy Profile

  3. het ziet er heerlijk uit en klinkt ook goed!!wij eten alleen geen varken meer omdat we er niet zo goed tegen kunnen maar het sausje ga ik wel maken 😀
    Rachel recently posted…Tijd voor nieuwe oorbellen!!My Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge