champignonroomsaus

Zonder pakjes en zakjes: champignonroomsaus

Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: champignonroomsaus
knorr champignonroomsaus

Wat zit er eigenlijk in?

Voor een pakje champignonroomsaus van Knorr (300 ml – 3 porties ) betaal je € 1,38 en krijg je de volgende ingrediënten:

Water, champignon 12%, room 9,3%, plantaardige oliën (zonnebloemolie, palmolie), gemodificeerd maïszetmeel, zout, aardappelzetmeel, emulgator (E472e), sjalot, uien, suiker, aroma, verdikkingsmiddelen (E415, E412), champignonsapconcentraat 0,1%, gistextract.

Het meest opvallende (naast het hoofdingrediënt water…): de champignonsapconcentraat!! Van maar liefst 0,1%. Voor die lekkere volle smaak van champignons? Waarvan er maar liefst 12% van in zitten.

champignonroomsaus

Liever vers!

Nee, dan deze verse champignonroomsaus. Ietsje meer werk (maar echt niet veel!) en boordevol champignons (of andere paddestoelen naar wens). Romig, fluweelzacht en zonder toegevoegde suiker. En het is geeneens zoveel werk. Je kunt de saus ook al eerder op de dag bereiden, laten afkoelen en afgedekt wegzetten. Vlak voor serveren hoef je het dan alleen nog even op te warmen. De smaak te pakken? Maak dan ook eens deze portsaus of hollandaisesaus!

Serveer de champignonroomsaus in een mooie sauskom bij bijvoorbeeld een lekker stukje varkenshaas.

champignons

Champignonroomsaus

Wat heb je nodig (4-6 personen)

  • 250 ml slagroom
  • 200 ml runderbouillon (van een blokje en wat kokend water)
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 350 gram champignons (in plakken)
  • 1 eetlepel bloem
  • Bosje platte peterselie, fijngehakt (ca. 2 eetlepels)
  • Roomboter

Verhit een flink stuk roomboter in een diepe koekenpan en fruit hierin het fijngesneden sjalotje en de fijngesneden (of geperste) knoflook. Voeg de champignonplakjes toe en bak tot deze bruin en zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Voeg de bloem toe, laat even kort garen. Voeg nu de bouillon en slagroom toe en laat inkoken tot de gewenste dikte. Test nogmaals of er nog zout en peper nodig is.

Voeg voor serveren de fijngehakte peterselie toe.

Ook handig!

Kitchenaid foodprocessor mini
Pastamachine
Staafmixer
Mepal circula
KitchenAid Artisan
Kitchenaid foodprocessor mini
Pastamachine
Staafmixer
Mepal circula
KitchenAid Artisan
Kitchenaid foodprocessor mini
Pastamachine
Staafmixer
Mepal circula
KitchenAid Artisan

Bewaar het recept voor champignonroomsaus op Pinterest:

Pinterest pin champignonroomsaus

Summary
recipe image
Recipe Name
Champignonroomsaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 29 Review(s)

16 Comments

  1. Dit moet ik onthouden voor Kerst, mijn ouders zijn dol op champignon roomsaus. Dit klinkt veel beter dan het zakje. 🙂

  2. Champignonsaus zonder pakjes/zakjes maak ik al jaren. Veel lekkerder en uiteraard veel gezonder. Op deze manier ken ik her recept nog niet, maar lijkt me zeker het proberen waard.

  3. Dit ziet er veeeel beter uit dan zo’n saus uit een pakje. Ben dol op champignons!

  4. Vandaag 2e Kerstdag 2019, deze champignonroomsaus gemaakt bij varkenshaas medaillons.
    Het was súper lekker, lekker romig met veel smaak.
    Dit recept komt in mijn favorieten map, en ga ik zeker vaker maken.
    Een dikke 10 !!

  5. Vandaag gemaakt. Ik had geen slagroom, maar wel kruidenroomkaas. Dat was een prima vervanging!
    Het inleidende geklaag over pakjes was voor mij niet nodig geweest!
    Top recept!

    • Goede tip. ga ik ook eens proberen. ‘Het inleidend geklaag’ is een poging om op mijn kleine stukje internet mensen wat wijzer te maken over wat ze eten 🙂

  6. Bart van Ogtrop

    Woon inmiddels bijna 6 jaar Down Under in Sydney. Hier lijken de peper, champignon en andere sauzen allemaal op elkaar. Had heel veel zin in een schnitzel met “Nederlandse” champignon roomsaus. Heb nog een scheutje sherry toegevoegd, wat een heerlijke smeuige saus is dit. Ga het recept zeker nog een keer gebruiken.

  7. Heerlijk bij een ribeye met gebakken aardappeltjes en salade. Komt meerde keren per maand op tafel.

  8. Heerlijke saus en makkelijk te bereiden. Een aanrader

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*