Home » Hoe dek je een tafel? De leukste tips!
Hoe dek je een tafel

Hoe dek je een tafel? De leukste tips!

Het weer is dit najaar lang best aardig geweest. Daardoor had ik nog niet echt dat ‘wintergevoel’. Maar nu de klok weer op wintertijd staat, het weer vroeg donker is en het bij vlagen toch echt koud is, is het ‘wintergevoel’ er ook meteen. We blijven weer meer in huis, met gezellig ’s avonds de kaarsjes aan. Door de lange avonden vind ik het leuk om vrienden uit te nodigen voor een dinertje en uitgebreid te koken. Ik hou er van om het eten dan ook op mooie schalen (en daar heb ik er nogal wat van) op te dienen. Om het dan helemaal af te maken dek ik de tafel heel mooi. En dan bedoel ik niet hoe ‘het hoort’, maar juist om de tafel net even ‘anders’ te dekken. Een mooi ingedekte tafel staat zo leuk bij binnenkomst van de gasten. Hoe dek je een tafel? Ik geef je tips en trucs!

Hoe dek je een tafel?

Hoe dek je een tafel? De tafelbekleding

Bij het ‘anders’ dekken van de tafel zijn het eigenlijk de kleine details die het bijzonder maken. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je het net iets anders dan gewoon een gedekte tafel?

Een tafel mooi aankleden

Een tafel dekken begint bij wat we op tafel leggen. Er zijn verschillende tafelbekleding waar uit gekozen kan worden, zoals een tafelkleed, placemat of tafelloper. Met de keuze van de tafelbekleding en het materiaal waar deze van gemaakt is, bepaal je vaak al een beetje de stijl van de tafel. Met een wit linnen tafelkleed wordt het al snel chique, terwijl een wit papieren tafelkleed een heel andere uitstraling geeft.

Hoe dek je een tafel

Hiermee kan je dus heel makkelijk een sfeer neerzetten. Dit geldt natuurlijk ook voor de placemat. Vergelijk maar eens de uitstraling een placemat van plastic met een placemat van stof of riet. Op de foto’s van de verschillende tafels die ik heb gedekt zie je dat ik gebruik gemaakt heb van verschillende tafelbekleding. Ben benieuwd welke jij het leukste vindt.

Hoe dek je een tafel

Hoe dek je een tafel? De borden

Op de tafelbekleding komen de borden. Naast de kleur borden is er ook nog de keuze om allemaal dezelfde borden te gebruiken of juist verschillende. Zelf gebruik ik meestal dezelfde soort borden, alleen als ik niet voldoende heb gebruik ik verschillende. Probeer dan niet meer dan twee verschillende te gebruiken, om het geheel niet te ‘bont’ te maken.

Hoe dek je een tafel

Het leukste vind ik om de borden te versieren met iets bijzonders. Vaak maak ik hiervoor gebruik van de planten uit mijn tuin. Wat of welke ik hiervoor gebruik hangt af van wat we gaan eten, het seizoen of feestdag. Heb je een gerecht gemaakt met bepaalde kruiden of specerijen, is het heel leuk om een takje of specerij (zoals bijv. een kaneelstokje) op het servet te leggen.

Hoe dek je een tafel

Wil je de tafel in een bepaalde kleur? Dan kun je dat met een bloem of takje natuurlijk ook heel mooi doortrekken naar de borden. Op de foto’s kun je zien hoe ik het heb gedaan.

Hoe dek je een tafel

Hoe dek je een tafel? Accessoires

Naast de tafelbekleding en de borden kun je de tafel verder nog heel mooi aankleden met allerlei accessoires. Zoals natuurlijk kaarsen en kandelaren. Kaarslicht maakt een tafel altijd heel sfeervol.

Hoe dek je een tafel

Kandelaren staan altijd heel mooi op een gedekte tafel. Het is alleen niet altijd handig omdat ze vaak hoog zijn en dan staan ze bij het eten altijd een beetje in de weg. Ik combineer daarom kandelaren altijd met waxinelichtjes. Dan kun je tijdens het eten de hoge kandelaren wegzetten en heb je toch de gezelligheid van de waxinelichtjes.

Sinterklaas tafel

Met accessoires kun je een bepaalde sfeer aan een tafel geven. Hoop dat op de foto’s te zien is wat ik er mee gedaan heb. Nu in de gezelligste maand van het jaar, kunnen we helemaal los gaan met mooie tafels maken. Ik hoop dat ik jullie op wat leuke ideeën heb kunnen brengen. Zou het heel leuk vinden om foto’s te zien van jullie tafels.

Kerst accessoires

Bewaar deze leuke tips om de tafel te dekken op Pinterest:

Dit artikel kan affiliated links bevatten. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4 Comments

  1. Wat een mooie foto’s! Heel verschillende stijlen allemaal. Kaarzen en waxinelichtjes vind ik lastig te gebruiken met een klein kind. Ik merk toch dat dat handje vaak de tafel over gaat. Zeker met die alom gewilde synthetische (Frozen-) jurkjes vind ik het te spannend, daarom gebruik ik van die nep-waxinelichtjes. Ik denk dat wij dit jaar toch voor een wit tafellaken gaan. We hebben ook heel mooi Borek Sipek-servies wat ik wel zou willen combineren met ons ‘gewone’ servies.

    • Dank je, Rory. Kan me heel goed voorstellen dat je echte kaarsen met een klein kindje iets te gevaarlijk vindt. Inderdaad zijn nep waxine lichtjes een oplossing. Je kunt tegenwoordig ook hele fijne snoertjes met led verlichting, die werken op batterijen, kopen. Die kun je ook heel leuk drapperen over de tafel. Geeft ook een gezellig effect.
      Een wit tafelkleed vind ik altijd heel stijlvol met kerst. Ben benieuwd naar de combinatie van barok met jouw ‘normale’ servies.
      Wens je fijne feestdagen.

  2. wat een mooie fotos!! en leuke tips 😀

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*