Home » Oerhollands Oosters: Inproba, Conimex en Suzi Wan
Oerhollands Oosters

Oerhollands Oosters: Inproba, Conimex en Suzi Wan

Zoals je al in een eerder artikel over de geschiedenis van het Chinees Indisch Restaurant hebt kunnen lezen heeft Nederland al een langere geschiedenis met de Oosterse keuken. We eten graag een bordje babi pangang of nasi met saté, ook gewoon thuis. En daarvoor halen we producten in huis van Oosterse merken die eigenlijk gewoon Oerhollands Oosters blijken zijn! Vandaag vertel ik je over de alles over drie Oerhollandse Oosterse merken in de supermarkt.

Inproba

De naam Inproba is afgeleid van ‘Indische Producten Baarn’. Het bedrijf is opgericht door Harry Libbenga in 1956. In de schuur van zijn moeder kookte Harry kroepoek, een enorme koperen ketel. De hele familie hielp mee, het werk was zwaar en arbeidsintensief. Klanten waren vooral de legerkeukens, die de Indische keuken al gewoon waren.

Na de verhuizing naar een voormalig sigarenfabriek in Baarn werd het assortiment uitgebreid met ketjap, zakjes nasi- en bami groenten en mie-nestjes.

Doel van Inproba is altijd geweest om kwaliteit te leveren tegen een aantrekkelijke prijs. Vanaf de jaren 90 is afscheid genomen van de arbeidsintensieve productie van kroepoek en mie en werd de eerste grote vul- en inpakmachine aangeschaft. Vandaag de dag is Inproba nog steeds gevestigd in Baarn, sinds 1997 in een nieuwgebouwde fabriek.

Conimex

Baarn bleek een goede voedingsbodem te hebben voor Oerhollands Oosters, want ook Conimex vindt haar oorsprong in Baarn. Het bedrijf werd in 1932 opgericht door Ton Schouten, in eerste instantie als importeur van waren in blik: ansjovis, sardientjes en olijfolie. De naam Conimex stond voor Conserven Import Export

Vanaf 1936 ging het bedrijf zich toeleggen op de productie van blikken nasi goreng en bami, maar wel aangepast aan de Hollandse smaak. De belangrijkste klant? De Nederlandse marine, waar traditiegetrouw een keer per week een rijsttafel werd (en nog steeds wordt!) geserveerd.

Na 1946 ging het bedrijf zich steeds meer toeleggen op de doelgroep Indische Nederlanders, die na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland waren gekomen. Met producten als sambal, mie, kroepoek en ketjap levert Conimex typisch Oosterse producten, aangepast aan de Nederlandse smaak.

Inmiddels is Conimex onderdeel van Unilever en zijn de fabrieken gevestigd elders in Europa.

Suzi Wan

Suzi Wan is een Oerhollands Oosters merk opgericht door Koenraad Visser. Koenraad Visser begon in 1892 met de handel in haring en paling. Na het roken van zalm werden visconserven een logisch vervolg.

Wanneer de Nederlandse militairen terugkomen uit Nederlands-Indië beginnen de nazaten van Koenraad aan de productie van nasi en bami in blik. Ook hier is het Nederlands leger weer een van de belangrijkste klanten, en later ook het leger van West-Duitsland. De verkoop van oosterse producten wordt in 1974 uitgebreid en verkocht onder de naam Suzi Wan Oriental Cuisine.

De naam komt uit het boek ‘De wereld van Suzie Wong’. Dit boek vertelt het verhaal van een jonge Engelse schilder die in Hong Kong verliefd wordt op de beeldschone Suzie Wong.

In 1980 is het bedrijf verkocht aan Mars Incorporate.

Bewaar dit stukje Oerhollands Oosterse geschiedenis op Pinterest:

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*