Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #35: pepermunt en Linzer torte
geschiedenis van beroemde gerechten - linzer torte

Geschiedenis van beroemde gerechten #35: pepermunt en Linzer torte

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In deel 35 van de serie: pepermunt en Linzer torte.

Pepermunt

Wist je dat pepermuntjes vroeger vooral werden gezien als het ideale ‘kerksnoep’? Je kon een rolletje makkelijk in je zak steken en het snoepje tijdens de ellenlange preken ‘geruisloos’ eten omdat er geen papiertje omheen zat. Protestanten aten vooral Fortuin pepermunt, KING was favoriet bij de gereformeerden en de hervormden aten Faam.

Eén van de bekendste pepermunt merken is Wilhelmina pepermunt van snoepfabrikant Fortuin. Willem Hendrik Fortuin vestigde zich in 1842 in Dokkum als banketbakker. In de loop der jaren stapte hij over op suikerwerken, en in 1888 zelfs op industrieel suikerwerk, waaronder dus ook pepermunt (die overigens al sinds 1880 werd gemaakt). Eerst onder de naam Fortuin DF Pepermunt, maar het bekendst werd het merk onder  de naam Wilhelmina pepermunt, uitgegeven in 1892 als eerbetoon aan Prinses Wilhelmina die dat jaar 12 werd. Ook bestond Fortuin toen 50 jaar.

Andere bekenden pepermuntmerken waren KING (Kwaliteit In Niets Geëvenaard) van de firma Tonnema (1902) en Faam (1838).geschiedenis van beroemde gerechten

Pepermunt werd aanvankelijk gepromoot als een ‘opwekkend en verkwikkend medicijn’. Dokter Van Hamel Roos, apotheker en analist, controleerde de kwaliteit van de KING pepermunt een paar keer per jaar. Hoewel het predicaat ‘medicinaal’ niet meer gevoerd mag worden, heeft het gezicht van de beste dokter nog jarenlang op elke rol KING pepermunt gestaan!

geschiedenis van beroemde gerechten - linzer torte

Linzer torte

Het recept van de Linzer torte – een traditioneel Oostenrijks gebak – is het oudst bekende beschreven taartrecept ter wereld. Het komt uit het kookboek van Gravin Anna Margarita Sagramosa uit het jaar 1653 met de ellenlange titel:

„Buech von allerley Eingemachten Sachen, also Zuggerwerckh, Gewürtz, Khütten und sonsten allerhandt Obst wie auch andere guett und nützlich Ding etc. Durch die Frau Anna Margarita Sagramosin, geborne Gräffin Paradeiserin, mit grossen Fleisß mühe arbeit wie unkosten, vil Jar nach einander zusamen geklaubt und beschreiben lassen”

Onder de naam Codex 35/31 werd dit boek bewaard in het archief van het Admont klooster

Mooiste bibliotheken en boekwinkels

De banketbakker Johann Konrad Vogel begon met het grootschalig produceren van het recept in 1823 in zijn bakkerij in het Oostenrijkse Linz. De naam van de taart stamt hoogstwaarschijnlijk af van de naam van de stad, en is daarmee tevens de oudste taart vernoemd naar een stad.

geschiedenis van beroemde gerechten - linzer algen

Linzer torte is een vorm van zandtaart met fruitjam en noten. In het deeg worden gemalen noten verwerkt, meestal hazelnoten. De vulling bestaat uit jam van frambozen, rode bessen of abrikozen. De taart wordt afgewerkt met een raster van dunnen deegreepjes en eventueel nog gegarneerd met noten. Er zijn ook koekjes, de zogenaamde ‘Linzer augen’ (ogen).

mini linzer torte

Een recept voor mini Linzer torte vind je natuurlijk op mijn blog!

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Bewaar de geschiedenis van pepermunt en Linzer torte op Pinterest:

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*