Home » De mooiste bibliotheken en boekwinkels in Europa
Mooiste bibliotheken en boekwinkels

De mooiste bibliotheken en boekwinkels in Europa

Als je mijn passie voor geschiedenis en nostalgie samenvoegt met mijn favoriete hobby (lezen) dan zal het je niet verbazen dat ik op vakantie graag oude bibliotheken bezoek. Of bijzondere boekwinkels. Zulke fascinerende plekken, vol kennis en geschiedenis! Ik verzamelde voor jullie mijn mooiste bibliotheken en boekwinkels in Europa.

Strahov bibliotheek en het Klementinum in Praag (Tsjechië)

Praag kent maar liefst twee prachtige oude bibliotheken. De Strahov bibliotheek maakt onderdeel uit van het gelijknamige klooster. Prachtige hoge barokke kasten, fresco’s en plafondschilderingen en globes uit de 17eeeuw.

Het Klementinum is de nationale bibliotheek van Tsjechië in een voormalig Jezuïtenklooster. Met wederom een prachtig barok interieur. Let op: beide bibliotheken zijn te bezoeken maar je mag de zalen niet in. Je bekijkt ze dus vanuit de deuropening. In het Klementinum mogen ook geen foto’s gemaakt worden.

mooiste bibliotheken en boekwinkels in Europa

Boekhandel Dominicanen in Maastricht

Een stuk dichter bij huis vind je de prachtige boekhandel Dominicanen in de gelijknamige voormalige Dominicanenkerk. Een kerk van ruim 700 jaar oud! In het oude priesterkoor zit ook een café, waar je met een latte meteen van je nieuwe aankoop kunt genieten!

Bibliotheek Abdij van Melk in Oostenrijk

De Adbij van Melk in Oostenrijk behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. De barokke abdij is een bezoek meer dan waard! In de bibliotheek – die vrij donker is ingericht – vind je fresco’s en een indrukwekkende verzameling met de hand geschreven boeken, waarvan de oudste teruggaan tot de 9eeeuw.

mooiste bibliotheken en boekwinkels in Europa - Livraria Lello

Livraria Lello in Porto (Portugal)

Betalen om een boekwinkel binnen te mogen? Dat doe je graag bij livraria Lello in Porto. Naar het schijnt heeft JK. Rowlings zich hier laten inspireren bij het schrijven van haar Harry Potter boeken. En dat snap ik best als je de prachtige inrichting en het trappenhuis ziet. En wat dacht je van het prachtige glas in lood plafond en de gevel? Let wel op: het is er druk, heel druk!

De Handelingenkamer in Den Haag

Deze bibliotheek op het Binnenhof in Den Haag is geen openbare bibliotheek, maar een ruimte waar alles wordt bewaard wat in de Eerste en Tweede kamer gezegd is.

Het is gebouwd in neo-Hollandse renaissancestijl met Chinese invloeden. Vooral de prachtige rode spiraaltrap, de balustrades en het glas in lood dak vallen op. De Handelingenkamer is alleen te bezoeken tijdens Open Monumenten Dag.

Van der Velde in den Broeren in de Broeren in Zwolle

Nog een boekhandel in een kerk is die van Waanders in de Broeren. Een waar boekenparadijs in de voormalige 15-eeuwse Broerenkerk. Ook vind je hier een gezellige brasserie en een leeshemel café waar je onder de gewelven kunt wegdromen met een boek!

Bibliotheek Admontklooster in Oostenrijk

De Admont bibliotheek in het gelijknamige klooster is de grootste kloosterbibliotheek ter wereld met maar liefst 200.000 werken. De pronkzaal stond model voor de danszaal in Disneys Belle en het Beest!

mooiste bibliotheken en boekwinkels in Europa

Bodleian Library in Oxford, Engeland

Een van de oudste bibliotheken van Europa en verbonden aan de universiteit van Oxford. De Bodleian bestaat uit meerdere gebouwen, waarvan de oudste ruimte uit 1427 stamt. De bibliotheek werd gebruikt als filmlocatie voor de films van Harry Potter.

Er zijn er vast nog veel meer, maar dit zijn de mooiste bibliotheken en boekwinkels die ik zelf heb bezocht. Heb jij nog tips?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

6 Comments

  1. Wat ontzettend mooi zeg! Ik hou ook erg van bibliotheken en boekhandels. Zelf ben ik ook in de Stiftsbibliothek St. Gallen (Zwitserland) geweest. Echt adembenemend mooi! Mocht je daar ooit eens in de buurt zijn, dan kan ik hem zeker aanraden.

  2. Prachtig. Ik mocht onlangs – bij hoge uitzondering – de bibilotheek van het Teylers museum in Haarlem bekijken. Ook oogstrelend mooi.

  3. Wauw, wat een prachtige plekken!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*