Ik ben zo blij dat Bodhi op school kookles krijgt. Naast het feit dat ik het goed en belangrijk vind dat kinderen al vroeg leren koken, leer ik er zelf ook nog wat van. Zelf verse patat maken had ik dus nog nooit gedaan. Dat heeft hij me geleerd!
Patat of friet? Een stukje geschiedenis
Is het nu patat of friet? Het is geen kwestie van goed of fout, beide zijn juist. Het is regionaal bepaald. Boven de grote rivieren zeggen ze meestal patat, daaronder vaak friet.
Het oorspronkelijk woord voor gefrituurde aardappelstaafjes was patatfriet. Patat stond voor aardappel, friet voor gebakken/gefrituurd. Het is een Franstalige samenstelling van Belgische oorsprong. Toen men het woord ging afkorten werd er in Zuid-Nederland gekozen voor friet. Patat betekende immers al aardappel.
De beste aardappel
De allerlekkerste patat maak je van bloemige aardappelen. Zoals Bintjes, Agria, Désirée, Première en Santé. Ik vind het het lekkerste om de schil er aan te laten. Staat ook zo lekker rustiek. Wel goed schoonboenen dan! Wil je meer recepten van Bodhi lezen?
Verse patat maken
Wat heb je nodig:
- 1 kilo (biologische) aardappelen
- Zout
- Water
Frituurpan
Was de aardappel goed schoon (als je ze in de schil wilt houden). Schil anders de aardappels. Snijd van alle zijkanten een dun plakje weg en snijd daarna de aardappel in patatjes. Zo dun of dik als je zelf lekker vindt!
Bestrooi de patat royaal met zout, doe in een grote schaal en zet ze ruim onder water. Laat zo ca. 1 a 2 uur staan.
Spoel goed af en dep droog met een theedoek.
Verhit de frituurpan tot 160 graden en bak de patat in 5 minuten af. Doe dit in twee porties.
Laat helemaal afkoelen. Je kunt dit ook al eerder op de dag doen en pas als je wilt gaan eten de patat afbakken. Bak de patat af op 190 graden in 3-4 minuten.