Home » Geschiedenis van Pez
Geschiedenis van Pez

Geschiedenis van Pez

Onlangs kwam mijn zoon in de winkel aanzetten met een verpakking Pez snoepjes en een dispenser. ‘Kijk mam, jeugdsentiment, mag ik die kopen?’. Omdat zijn jeugdsentiment ook de mijne is, besloot ik eens te duiken in de geschiedenis van Pez!

Geschiedenis van Pez

Pez dispenser - geschiedenis van Pez

Pez in plaats van sigaretten

Toen de Oostenrijker Eduard Haas 94 (!) jaar geleden wilde stoppen met roken, bedacht hij in 1927 een snoepje als alternatief. Pepermuntjes werden het, en hij noemde ze PEZ, afgeleid van het Duitse PfeffErminZ.

In eerste instantie werden de PEZ snoepjes verkocht in blikken doosjes. Die tijdens de tweede wereldoorlog werden vervangen door karton, omdat metaal haast niet meer verkrijgbaar was.

In 1949 maakte de Oostenrijkse ontwerper Oskar UXA de PEZ dispenser. In eerste instantie in de vorm van een gouden aansteker. Bij uitstek geschikt voor de high society – die fan waren van de snoepjes – als alternatief voor de sigaret. In plaats van een vuurtje bood je nu een dame een Pez snoepje aan! De verpakking was zo uniek en revolutionair, dat er in 1950 een wereldwijd patent op werd aangevraagd.

PEZ ladies

In eerste instantie waren volwassenen dus nog de doelgroep van PEZ. Mooie jonge dames in uniform werden daarom ingezet om de snoepjes aan de man te brengen. Op beurzen, in winkels, bij evenementen, overal werden de woorden ‘Already PEZing?’ uitgesproken. De verpakking was chique van metaal, zonder ‘hoofdje’ erop. De PEZ ladies maakten jarenlang onderdeel uit van de reclames op billboards.

Geschiedenis van Pez plastic dispensers

Vanaf de jaren 50 werd overgegaan op plastic dispensers. En werden deze ook echt ingezet als marketingtool voor kinderen, door er ‘hoofdjes’ van stripfiguren op te zetten. Een verzamelobject was geboren, helemaal toen in 1962 PEZ een samenwerking startte met Disney.

Vanaf 1962 zijn er ontelbaar veel dispenser verschenen, van in ieder geval alle Disney films! Maar er zijn ook seizoens dispensers (kerst, pasen, halloween) en hele speciale uitgaven zoals deze voor het huwelijk van Kate en William!

Ieder jaar verschijnen er weer nieuwe dispensers. De bestverkochte? Die van de kerstman!

Geschiedenis van Pez: Automaten

Ik maakte zelf voor het eerst kennis met PEZ tijdens onze vakanties in Oostenrijk. Vanaf de jaren 50 tot in de jaren 80 hingen er in Oostenrijk en Duitsland op straat 36.000 automaten. Voor de verkoop, maar tegelijkertijd ook perfecte reclamemateriaal!

Geschiedenis van Pez - snoepjes

Pez Snoepjes

In eerste instantie bracht PEZ alleen pepermunt snoepjes uit. Pas na de introductie van het snoepje in Amerika in 1953 (waar het in eerste instantie geen succes was) werd begonnen met andere (fruit)smaakjes. Een mega succes was geboren!

De snoepjes zijn – in Europa – inmiddels verkrijgbaar in 15 smaken: cola, pepermunt, zure mix, fizzy mix, citroen, sinaasappel, aardbei, kers, framboos, peer, lychee, banaan, mango, mandarijn en zelfs XMAS-Cookies (die wil ik!!). In Amerika zijn ook nog andere smaken als sour watermelon, vanilla cupcake en sugar cookie verkrijgbaar.

Geschiedenis van Pez snoepjes

Inmiddels zijn de snoepjes te koop in meer dan 80 landen. Jaarlijks verkopen ze 70 miljoen dispensers en vijf biljoen snoepjes!

De snoepjes van Pez zijn vegan en glutenvrij.

PEZ visitors centre

In Orange, Connecticut – bij het Amerikaanse hoofdkantoor – kun je het PEZ visitors centre bezoeken.

Meer lezen over nostalgisch snoep?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*