Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #41: noga en Mars
mee op reis - nougat

Geschiedenis van beroemde gerechten #41: noga en Mars

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In deel 41 van de serie twee zoete versnaperingen: noga en Mars.

Geschiedenis van beroemde gerechten: noga

Noga

Noga is een lekkernij van honing, suiker, glucosestroop en eiwit, waaraan noten en soms ook gekonfijte vruchten aan wordt toegevoegd.

Het Nederlandse woord noga komt van het Franse nougat. Wat weer komt uit het middeleeuwse Latijnse nucatus (met noten). Het bekendste nougat recepten komt uit Montélimar (Frankijk) in de 18e eeuw. Iedere reiziger nam in die tijd wel wat van deze lekkernij mee waardoor het Franse stadje al snel de naam nougatstad kreeg.

De oorsprong van nougat is echter veel ouder. Oude recepten voor nougat zijn gevonden in een kookboek uit Bagdad, uit de 10e eeuw. De nougat werd nātif genoemd en had zijn oorsprong in het gebied tussen Turkije en Syrië. Waar noten en honing in overvloed aanwezig zijn!

Spanje kent de turron- ingekookte honing met amandelen –  wat waarschijnlijk dezelfde oorsprong heeft en door de Moren naar Spanje is gebracht.

Een recept voor noga vind je ook op mijn blog, met pistachenoten en cranberry.

Mars

Noga maakt ook onderdeel uit van één van de meest bekende candybars: Mars. Wat niet – zoals je wellicht zou denken – een Amerikaanse maar een Britse candybar is. Alhoewel….

Na een ruzie met zijn vader vertrekt Forrest Mars – zoon van snoepmagnaat Frank Mars – uit Amerika en verhuist naar Engeland. In 1923 brengt hij daar zijn eigen candybar op de markt. De door hem in Amerika ontwikkelde Milky Way noemde hij in Engeland: Mars. Een negen centimeter lange reep van noga, bedekt met karamel en omhuld met melkchocolade. Er gaan overigens ook verhalen dat er helemaal geen ruzie was, maar dat Forrest met 50.000 dollar en het recept van Milky Way overzees werd gestuurd om daar de markt te veroveren…..

Omdat Forrest nog niet zijn eigen chocolade maakte werd lange tijd gebruik gemaakt van Britse Cadbury chocolade.

Doorsnede van een Amerikaanse en een Europese Milky Way

Als je dus in Amerika een Mars wilt eten, koop je een Milky Way. Wil je een Milky Way? Koop dan een 3 Musketeers. Volg je ‘m nog?

Wist je trouwens dat Forrest Mars in 1963 de productie verhuisd heeft naar Veghel in Nederland? Deze lokale Mars fabriek is inmiddels uitgegroeid tot de grootste chocoladenrepenproducent ter wereld. Elk uur rollen er een miljoen repen van de band!

Meer geschiedenisverhalen lezen?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*