Home » Noga met pistachenoten en cranberries
Noga met pistache en cranberries

Noga met pistachenoten en cranberries

Zelf noga maken is een beetje als toveren of scheikunde. Met een heleboel suiker, slechts één eiwit en smaakmakers naar wens maak je zelf dit heerlijke snoepgoed. En een suikerthermometer, die is eigenlijk ook wel onmisbaar. Maar dan heb je wel je eigen noga met pistachenoten en cranberries gemaakt!

Noga met pistache en cranberries

Suikerthermometer

Een suikerthermometer is sowieso handig om te hebben. Bijvoorbeeld voor het maken van Italiaans schuim, dé topping van mijn favoriete lemon meringue tartelletes.

kulfi met mango en pistache

Pistache en cranberries

Ik heb wat met pistachenoten. Ik verwerk ze in de pesto, macarons of kulfi. Het zijn dan ook hele lekkere maar ook hele decoratieve nootjes. Die prachtige groene kleur doet het altijd goed. Wat dacht je van deze rozenparfait met pistache  of limoncello mousse met pistache?

Atelier confiserie

Ouwel

Ik kon helaas nergens aan ouwel komen. Je weet wel, van dat eetbare papier. Iemand nog een goede tip? Daarmee werk je de noga heel wat strakker af. Maar het kan dus ook zonder. Het gaat tenslotte om de smaak! Het recept komt overigens uit het boek Atelier Confiserie. Een geweldig boek, waaruit ik al eerder marshmallows maakte!

Noga met pistache en cranberries

Noga met pistachenoten en cranberries

Wat heb je nodig:

 • 350 gram kristalsuiker
 • 50 ml water
 • 100 gram honing
 • 1 eiwit
 • 100 gram pistachenoten (ongezouten, gepeld)
 • 100 gram cranberries
 • Olie om in te vetten
 • (eventueel) vellen ouwel

Vorm van 20 x 20

Vet de vorm in met olie en bekleed met bakpapier. Leg ouwelvellen op de bodem van de vorm.

Verwarm in een pan de suiker, honing en het water op een matig vuur. Roer totdat de suiker is opgelost. Stop dan met roeren, doe de suikerthermometer in de pan en laat doorkoken tot een temperatuur van 143 graden. Wil je harde noga, verwarm dan tot 150 graden.

Klop intussen het eiwit in een staande mixer tot witte pieken. Als de suiker op temperatuur is giet je dit in een dun straaltje bij het eiwit, terwijl de mixer op halfhoge snelheid blijft draaien. Het verandert nu in noga: roomwit en dik! Schep snel de pistachenoten en de cranberries door de noga en schenk het mengsel in de schaal. Strijk glad en bekleed met de ouwel. Druk lichtjes aan.

Laat de noga een hele nacht tot kamertemperatuur afkoelen en ‘rijpen’. Snijd dan in vierkantjes en bewaar in een luchtdichte trommel.

Summary
recipe image
Recipe Name
Noga met pistachenoten en cranberries
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

 1. Hoi Anne Marie,

  Leuk je recepten te volgen. Heb gisteren de nougat gemaakt. Deze is echter wel erg hard en meer een snoepje dan de chewy nougat. Heb precies de temperatuur opgevolgd van 150 graden. Als ik het met andere recepten vergelijk dat is de honing en glucosestroop laag / niet aanwezig. Zou dit de harde structuur kunnen veroorzaken?

  Groet,
  Menno

  • Hoi Menno. Zoals ik ook in het recept schrijf is 143 graden de temperatuur voor zachte en 150 juist voor harde noga. Het lijkt misschien een klein verschil die 7 graden, maar dat is het niet!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*