Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #37: M&M’s en Turks Fruit

Geschiedenis van beroemde gerechten #37: M&M’s en Turks Fruit

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In deel 36 van de serie twee zoete lekkernijen: M&M’s en Turks Fruit.

geschiedenis van beroemde gerechten: M&M's

M&M’s

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waar de letters M&M voor staan? M&M staat voor Mars & Murrie’s, de uitvinders van dit heerlijke snoepje. Ofwel Forrest Mars en Bruce Murrie. Niet de minste mannen uit de snoepwereld! Forrest Mars was de zoon van Frank Mars, oprichter van Mars Incorperated en Bruce Murrie de zoon van William Murrie, oprichter van Hershey Chocolate.

Het idee voor M&M’s keken ze af van de Engelse Smarties, die ze Britse soldaten zagen eten tijdens de Spaanse burgeroorlog. De Engelse firma Rowntree had de Smarties in 1937 op de markt gebracht.

Mars & Murrie gingen met het idee van een chocolaatje omhuld door een hard suikerlaagje aan de slag en kregen in 1941 een eigen patent voor dit proces. Hershey kreeg 20% aandeel en de belofte dat de snoepjes altijd met Hershey chocolade zouden worden gemaakt. Het snoepje werd aan de man gebracht met de slogan: ‘The Chocolate Treat that’s neat to eat!’ In Nederland werd dat ‘Smelt in je mond, niet in je hand’.

Nostalgisch snoepgoed

De snoepjes kregen in Nederland (begin jaren 60) overigens een andere naam: de M&M’s met chocolade heette Bonitos, die met Pinda ‘Treets’. Deze werden in 1983 gewijzigd naar M&M’s choco en M&M’s pinda.

De eerste M&M’s waren overigens alleen maar bruin. Pas bijna 20 jaar later, in 1960, kwamen hier de kleuren rood, groen en geel bij. Rood verdween in 1976 uit de zak M&M’s, uit angst voor gezondheidsrisico’s van de rode kleurstof. Het snoepje was dan ook 11 jaar oranje, tot deze in 1987 weer (natuurlijk) rood mocht zijn. Laatst toegevoegde kleur was blauw in 1996. In een gemiddelde zak M&M’s choco is de verdeling: 20% bruin, 15% rood, 20% geel, 10% oranje, 20% groen en 15% blauw. In M&M’s pinda vind je van alle kleuren 20% behalve van groen en oranje (10%).

Tegenwoordig zijn, vooral in Amerika, M&M’s verkrijgbaar in de meest uiteenlopende smaken, van pindakaas tot pretzels en van dulce de leche tot mint chocolate. Ook zijn er speciale uitgaven voor Kerst (rood/groen) en Pasen (pastelkleurig en eivormig).

M&M’s heeft ontzettend leuke reclamecampagnes, vaak met sprekende M&M’s in de hoofdrol. Deze hierboven (‘You don’t eat your own kind’) is één van mijn favorieten. M&M’s heeft inmiddels zeven ‘experience stores‘ in de wereld. Wij hebben die in Las Vegas bezocht, erg indrukwekkend!

Geschiedenis van beroemde gerechten: Turks Fruit

Turks Fruit

Turks fruit, ook wel bekend als Turkish Delight, is een zoete lekkernij die veel in Turkije, Cyprus en Balkan landen wordt gegeten. Het is gemaakt van suiker of honing, maiszetmeel, fruit, kokos en soms worden ook nootjes toegevoegd.

In het Turks wordt deze lekkernij lokum genoemd, wat afstamt van het Arabische Al-Lukum wat ‘weldaad voor de keel’ betekent.

De exacte herkomst is onduidelijk. Turks Fruit is echter groot geworden door de turk Haci Bekir die in 1777 een snoepwinkel opende in Constantinopel. Zijn winkel bestaat nog steeds in het huidige Istanbul en wordt gerund door de vijfde generatie Bekir.

Op de afbeelding hierboven een schilderij van de winkel van Haci Bekir door de Malteser schilder Amedeo Preziosi (1816-1882). De zachte en geurige lokums van Hacı Bekir werden al snel populair bij de lokale bevolking en het duurde niet lang voordat ook het Topkapi paleis klant werd. De Engelse elite, die de lokum meenamen als exotisch souvenir, gaven het de naam Turkish Delight.

Geschiedenis van beroemde gerechten: Turks Fruit

Er zijn meer dan honderd variëteiten en combinaties van Turks fruit. De meest populaire Turkse smaken zijn roos, citroen, sinaasappel, granaatappel, mint, mastiek, pistache, hazelnoot en walnoot. Op mijn blog vind je een (niet halal want met gelatine) recept voor Turks fruit met oranjebloesem en pistache.

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Wat leuk om de info te lezen van de M&M’s. Ik herken de verpakking van Treets nog wel. Soms in Duitsland te vinden en vroeger bij de “Schlecker”.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*