Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #3: Sachertorte en tarte Tatin
geschiedenis van beroemde gerechten - tarte tatin

Geschiedenis van beroemde gerechten #3: Sachertorte en tarte Tatin

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie over de geschiedenis van beroemde gerechten twee  taarten: de Sachertorte en tarte Tatin

Geschiedenis van beroemde gerechten

De geschiedenis van beroemde gerechten - sachertorte

Sachertorte

De Sachertorte is hét symbool van de Weense patisserie en beroemd en geliefd in de hele wereld.

De Sachertorte werd al in 1832 bedacht door de Oostenrijker Franz Sacher. Hij was toentertijd leerling in de keuken van kanselier Klemens von Metternich. Hij kreeg als opdracht een vrouwelijke, droge en compacte taart te maken. Het resultaat,  een stevige chocoladetaart met abrikozenvulling en een dikke chocolade glazuurlaag bovenop, bleek een doorslaand succes!

Franz ging werken bij hofleverancier Dehne (later Demel) die de taart nog steeds serveert. Franz begon later ook een eigen zaak. Zijn zoon Eduard Sacher opende in 1876 restaurant Sacher en later hotel Sacher. Daar worden vandaag de dag nog steeds  Wiener Sacher-Torte gebakken. Volgens origineel – geheim! – recept.

Cafe Sacher

Er was overigens al sinds 1934 ruzie tussen Demel en Sacher over het originele recept. Er moest een rechter aan te pas komen die uiteindelijk in 1963 (bijna 30 jaar later!) oordeelde dat alleen Sacher de originele taart mocht verkopen.

Sindsdien heet de taart van het hotel Original Sacher-Torte. Alle andere bakkers, en dus ook Demel, mogen hun taart Sachertorte noemen. Een verschil van een klein streepje dus. Het zal de klant een worst, eh taart zijn.

Sacher verkoopt maar liefst 360.000 taarten per jaar! Zowel aan het recept als aan de verpakking – een houten kistje – is in meer dan 185 jaar niets veranderd.

Geschiedenis van beroemde gerechten - sachertorte

Als je een keer in Wenen bent ga dan zeker naar Café Sacher. De kans is groot dat je in de rij moet staan voor koffie en taart, en een stuk taart kost je zo’n € 7,00 euro. Maar je bent wel een culinaire ervaring rijker! Door de dikke glazuurlaag is de taart twee weken houdbaar. Je kunt ‘m ook online bestellen op www.sacher.com

Van onderstaand filmpje krijg je vast en zeker trek:

Een recept voor Sachtertorte vind je overigens ook op mijn blog. Mijn vader maakte voor mij altijd een variant met chocolademousse ipv abrikozenjam, omdat ik dat niet lekker vond.

geschiedenis van beroemde gerechten - tarte tatin

Tarte Tatin

Deze eenvoudige -omgekeerde – appeltaart is, zo wil het verhaal, een uitvinding van de Franse zussen Stéphanie en Caroline Tatin. Rond 1880 runden zij een herberg in Lamotte-Beauvron, een dorpje 150 kilometer ten zuiden van Parijs. Zij noemden hun taart tarte Solognote (taart uit de Sologne regio). Het verhaal gaat dat één van de zussen de taart ‘per ongeluk’ maakte. Omdat ze het te druk had, ziek was, of ….wie zal het zeggen? Ze legde hoe dan ook eerst de appels in de vorm en toen pas het deeg. Om de fout te herstellen keerde ze de taart na het bakken om op een bord e voilà: la tarte tatin was geboren.

geschiedenis van beroemde gerechten - tarte tatin
De zusjes Tatin

Volgens andere bronnen was de ‘omgekeerde appeltaart’ al veel langer een specialiteit van de Sologne regio. En hebben de zussen de taart alleen maar beroemd gemaakt. Zij hebben dan ook de naam van deze taart zelf nooit ‘geclaimd’. Pas toen het beroemde Parijse restaurant Maxim’s het rond 1934 de taart op de kaart zette kreeg het de naam tarte Tatin.

Zelf proberen? Gebruik dan geen moesappels, die verliezen te veel vocht. Gebruikt mooie stevige zoetzure appels als Jonagold of Cox.

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

11 Comments

 1. Ontzettend leuk om te lezen weer! Ik kende beide verhalen niet. Het valt me op dat er best veel gerechten zijn uitgevonden in de 19e eeuw, erg leuk! Ik ben trouwens benieuwd wat er zo vrouwelijk werd geacht aan de Sacher-torte…

  Josephine recently wrote… Wat is waar in de serie VICTORIA, seizoen 2?
  https://www.myinnervictorian.nl/wat-is-waar-in-de-serie-victoria-seizoen-2/

 2. ook ik vind dit weer super leuk om te lezen!! dit soort dingen boeien mij echt. en het is nog eens heel erg lekker!!

 3. Ja! Hier een paar keer voor mijn (vorige) werk naar Wenen geweest. Natuurlijk alle keren bij Hotel Sacher geweest en een stuk taart gegeten. Ik moest erg lachen om: “Het zal je een worst … uh… taart zijn”. Ook bij Demel geweest trouwens. En bij Landmann en bij en bij en bij. Wenen is zó ontzettend leuk om te bezoeken. Al is het maar voor een weekend. Trouwens ook een stuk of 6 taarten geëxporteerd, hahaha. Zowel voor mijn toenmalige werk als voor mijn ouders. Zo’n taart – heel erg machtig – stoppen ze werkelijk in hun holle kies. Twee weken houdbaar is leuk. Binnen twee dagen eten ze ‘m helemaal op (echt waar!).

 4. Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik kende deze verhalen nog niet. Zo leuk!

 5. Leuke en interessante verhalen weer! Deze twee taarten staan hoog op mijn baklijstje! Zodra ik er een maak link ik door naar je artikel, want dit vind iedereen toch leuk om te lezen? 🙂

 6. Ja lekker dan! Nou heb ik zin in taart!

 7. Haha ik was in de veronderstelling dat Tarte Tatin gewoon leuk klonk.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*