Home » Président et moi: 50 ans de qualité

Président et moi: 50 ans de qualité

Het merk Président is ontstaan op een nieuwjaarsborrel in 1968. Een goed jaar, want vijf maanden later werd ik geboren….Président et moi staan dus ieder voor 50 jaar topkwaliteit! Toen ik onlangs werd uitgenodigd voor een proeverij van Franse kazen van Président kon ik natuurlijk geen ‘non’ zeggen. Helemaal omdat de proeverij werd begeleid door Xavier Thuret, dé kaasvakman van Frankrijk en drager van de prestigieuze titel ‘Meilleur Ouvrier de France’ in de categorie kaas. On y va, proef je mee?

Président et moi

Président et moi

Président staat in Nederland bekend als hét brie en camembert merk en is al meer dan 20 jaar de nummer 1 op het gebied van zachte kazen. Meer dan de helft van de Nederlanders koopt Président kazen, waarvan brie de grootste favoriet is. In het logo zie je de wapens van Mayenne, Normandië en Bretagne. Président is een merk van Lactalis, het grootste zuivelproductenbedrijf wereldwijd. Maar nog altijd 100% een familiebedrijf. Leuk weetje: de naam van de kaas komt van het feit dat in Frankrijk iedereen wel ergens ‘président’ van is. Van de visvereniging, de oudercommissie of de jeu de boules club.

Président et moi

Xavier Thuret

Xavier is exact de Fransman die ik me er bij voorstelde. Een soort van kruising tussen Depardieu en Cyrano. Hij praat met zo ontzettend veel passie over kaas. Ik hing haast letterlijk aan zijn lippen. Vooral toen hij vertelde dat kaas niet van water houdt, en je dus altijd wijn moet drinken bij een goede kaas. Een man naar mijn hart! Kaas houdt niet van water omdat in het proces van kaas maken juist het reduceren van water belangrijk is. Dan ga je bij het eindproduct toch geen water toevoegen?

De titel ‘Meilleur Ouvrier de France’ – een competitie voor de beste vakman van Frankrijk – wordt maar eens in de drie jaar toegekend. Xavier ontving de titel in 2007. Xavier heeft een brede kennis over de achtergrond en de cultuur van kazen en de Franse gastronomie. En deelt dat gelukkig graag met anderen!

Président et moi

De kazen

We proefden die middag zes verschillende kaasduo’s. Van verschillende soorten melk, met verschillende vetgehaltes, uit verschillende streken en al dan niet voorzien van een AOC keurmerk (Appelation d’Origine Contrôlée) of tegenwoordig AOP (Appelation d’Origine Protégée). Een beschermd Europees kenmerk dat uitsluitend gebruikt mag worden als kaas vervaardigd is in een bepaalde streek en wordt geproduceerd volgens de voorschriften. Dit betreft melksoort, behandelingen, productie, rijping, gewicht, etc. en wordt streng gecontroleerd.

Président et moi

We proefden o.a. een fantastische AOC Roquefort Société (die je moet schrapen in plaats van snijden), mijn favoriete Reblochon, camembert, brie, comte en geitenkaas. Wat een genot voor een kaaskop als ik. Over het algemeen waren de Président kazen wat milder van smaak, meer wat je noemt ‘allemans vrienden’. Kwalitatief heerlijk, maar minder uitgesproken dan bijvoorbeeld een coeur de Neufchatel of een brie de meaux.

Heel belangrijk: haal de kazen altijd minimaal een half uur van te voren uit de koelkast. Alle kazen komen beter tot hun recht op kamertemperatuur. Let bij een camembert goed op de houdbaarheidsdatum: deze is op z’n lekkerst tegen het einde!
president

Camembert versus Brie

Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee witte korstkazen? Weet jij dat?

Beide kazen zijn gemaakt van koemelk, zijn van oorsprong Frans en worden gemaakt in Normandië. Camembert is een klein rond kaasje dat verpakt wordt in een doosje. Brie is daarentegen altijd groot en wordt in punten gesneden en verpakt. Camembert rijpt, mede door z’n kleine ronde vorm, in ongeveer twee weken en rijpt verder in de karakteristieke houten verpakking. Brie rijpt zo’n vier tot zes weken.

Camembert is romig en vol van smaak maar heeft een aangenaam bittertje in de nasmaak (des te rijper des te meer!) die brie niet heeft. Brie is daarom ook wat toegankelijker voor de meeste mensen.

Wat is jouw favoriete Président kaas?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

  1. wat leuk!! en ik ben gek op brie!! en ja ben eigenlijk helemaal een kaaskop letterlijk en figuurlijk hahah heerlijk al die kazen!!

  2. Ik ben dol op camembert. ondanks mijn lactose intolerantie hihi. Heerlijk ook als hij is gesmolten met met olijfolie en knoflook in de oven.

  3. Ik hou ook van kaas, gekke is dat ik daar geen kramp van krijg, wellicht door de rijping?
    Nu kiezen… ik hou van een stukje oud, dat lekker brokkelt!

  4. Ja, was een superleuke en gezellige kaasproeverij. Mijn favoriet was en is de Roquefort Société. Maar de Brie de Meaux was ook erg lekker!!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*