Home » Zelf extract maken van vanille, koffie of amandel
zelf extract maken

Zelf extract maken van vanille, koffie of amandel

Regelmatig kom je het tegen in (bak)recepten: extract of essence. Van vanille bijvoorbeeld, of amandel. Het is verkrijgbaar in de supermarkt van onder andere Dr. Oetker. Die noemt het dan weer ‘aroma’. Over het hoe en waarom lees je vandaag. Want zelf extract maken is helemaal niet moeilijk!

zelf extract maken - aroma

Extract, aroma of essence, wat is het verschil?

Wat je in de supermarkt ziet liggen is bijna altijd essence. Ook wel aroma genoemd. Gemaakt van synthetische smaakstoffen. Een extract daarentegen is altijd een aftreksel van het oorspronkelijke ingrediënt, zoals vanillestokjes of amandelen. Essences of aroma’s zijn goedkoper, maar vaak ook van mindere kwaliteit. Je hebt er dan ook meer van nodig. In tegenstelling tot een extract, wat vaak heel geconcentreerd is. En een extract, dat maak je gewoon lekker zelf! Heerlijk bijvoorbeeld in deze zelfgemaakte cookie dough.

Alcohol als basis voor je extract

De basis is altijd alcohol. Ik gebruik hiervoor meestal wodka. Goedkope wodka, die ik meeneem uit Duitsland. Op één of andere manier is alcohol daar vele malen goedkoper. Na het trekken (let op: dit duurt wel een weekje of zes) is het extract heel sterk van smaak. Je hebt nu maar een of twee theelepels ervan nodig in je recept. Ik gebruik oude kleine likeurflesjes of kleine weckflesjes (Xenos) om de extracten in te bewaren.

vanille

Vanillepeulen kopen

De beste vanillepeulen koop ik altijd bij de toko of tokokraam op de markt. De voorverpakte in de supermarkt moet je laten liggen, die zijn echt helemaal uitgedroogd. Gebruik je een vanillestokje in een recept? Doe ‘m daarna gewoon in het flesje waarin je vanille extract hebt gemaakt. Het stokje blijft nog heel lang zijn smaak afgeven. En de vodka kun je gewoon blijven aanvullen.

zelf extract maken

 

Zelf extract maken van vanille, koffie of amandel

Wat heb je nodig:

 • Een potje of flesje
 • 100 ml. wodka
 • 2 vanillepeulen, opengesneden
 • of 2 eetlepels koffiebonen
 • of 2 eetlepels blanke amandelen, fijngehakt

Maak de pot of fles goed en steriel schoon, met bijvoorkeur kokend water. Dit bevordert de houdbaarheid van je extract.

Doe de vanillepeulen, koffiebonen of amandelen in de pot of fles en vul aan met de wodka. Sluit de pot of fles, schud even goed om en zet weg. Schud af en toe even om (zo’n twee keer in de week). Na ca. zes weken is je extract klaar voor gebruik.

Bewaar het recept om zelf extract te maken op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf extract maken
Author Name
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 17 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

11 Comments

 1. Heerlijk ik maak het ook altijd ik stop de peuken in vodka maar ook in potten met suiker zodat ik lekkere vanillesuiker krijg.
  Heb t nog nooit met koffiebonen gedaan maar dat ga ik vandaag meteen doen!

 2. Whahaha PEUKEN?????‍♀️

 3. ik ga het een keer proberen haha want ja ik koop altijd die flesjes 😛 en dan meestal de rum versie voor door de tiramisu want ik en echte alcohol…..uuhh nee haha

 4. Heerlijk hè om dat zelf te maken! En het scheelt enorm. Zo gaan gebruikte vanillepeulen ook in de suiker voor vanillesuiker en gaat zest van citroen/limoen ook altijd op suiker.

 5. zeer interessant, gaan we zeker ook eens proberen

 6. vanillesuiker doe ik al zo
  maar ik wist niet dat je er ook nog ander dingen mee
  kon doen tussen bedankt voor de tip

 7. Wat fijn zo’n recept. Ik heb altijd potjes en flesjes in voorraad. Je schrijft alcohol maar je gebruikt wodka. Ik begrijp hier uit dat je geen pure alcohol kan gebruiken.

  Groet van Yvonne

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*