Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #20: mojito, cuba libre en screwdriver
geschiedenis van beroemde gerechten - cuba libre

Geschiedenis van beroemde gerechten #20: mojito, cuba libre en screwdriver

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie drie cocktails: mojito, cuba libre en screwdriver.

geschiedenis van beroemde gerechten - screwdriver

Geschiedenis van beroemde gerechten

geschiedenis van beroemde gerechten - mojito

Mojito

De geschiedenis van de mojito gaat maar liefst terug naar de 16eeeuw en is wellicht de allereerste cocktail ooit. In die tijd noemde men de mojito ‘el draque’, naar zijn geestelijk vader Sir Francis Drake (1540-1596). Deze beruchte Engelse kaper was namelijk dol op dit drankje van aquardiente (vuurwater), suiker, munt en limoen. Het was ook nog eens ‘goed voor je’ want het middel tegen koorts, verkoudheid en griep.

geschiedenis van beroemde gerechten - mojito

Later werd dit toch wel heftige vuurwater (45% alcohol!) vervangen door rum. Met de toevoeging van bronwater kennen we de mojito vandaag de dag als een verrukkelijke zomerse cocktail

De naam Mojito komt waarschijnlijk van het Spaanse woord mojar (nat maken). Ook wordt wel gedacht dat de oorsprong Westafrikaans is. Mojo betekent daar ‘een vloek uitspreken’.

geschiedenis van beroemde gerechten - mojito

Mojito is mijn favoriete cocktail! Hier het recept:

  • 50 ml witte rum
  • bruiswater
  • 15 ml limoensap
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 12 blaadjes verse munt
  • Crushed ijs of ijsklontjes

Schenk de rum, het versgeperste limoensap en de rietsuiker in een glas. Kneus de muntblaadjes lichtjes tussen je handen en voeg toe aan het glas. Vul af met crushed ijs en bruiswater. Rietje erin en genieten maar!

geschiedenis van beroemde gerechten - cuba libre

Cuba Libre

Deze populaire cocktail is ontstaan in 1896, vlak na de Spaans-Amerikaase oorlog. Een Amerikaanse officier, gestationeerd in Havana, mengde de twee populaiste dranken van de twee voormalige bondgenoten tegen de Spanje: rum en coca-cola en noemde het Cuba Libre. Vrij Cuba!

coca-cola_logo

Na die tijd werd het echter onmogelijk om een echte Cuba Libre te mixen. Want op Cuba was geen Amerikaanse Coca Cola en in de VS geen Cubaanse rum. De variant Baco (Bacardi-Cola) is – naast Nederland – dan ook bekend in de Verenigde Staten. Bacardi werd weliswaar van oorsprong in Cuba geproduceerd, maar na de Cubaanse revolutie werd de familie Bacardi verbannen.

geschiedenis van beroemde gerechten - screwdriver

Srewdriver

Het meest grappige verhaal achter een cocktail vind ik die van de Srewdriver. Een cocktail die eigenlijk geen cocktail mag heten, omdat deze maar uit twee dranken bestaat (jus d’orange en wodka). Het is formeel dan ook een mixdrank.

De screwdriver is zo rond de jaren 40 voortgekomen uit het verbod om in Verenigde Arabische Emiraten alcohol te serveren. Omdat de Amerikaanse ingenieurs – werkzaam bij de grote oliemaatschappijen – daar geen boodschap aan hadden schonken zij stiekem wodka bij hun kartonnetje jus d’orange en roerde dat met een schroevendraaier. De screwdriver was geboren!

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Goh, ik wist niet dat de eerste cocktail al zo oud was. En hoe de screwdriver aan zijn naam komt, een leuk verhaal! Maar begrijp ik het nu goed dat een cocktail uit in ieder geval drie dranken moet bestaan? En is bijvoorbeeld Punch dan ook een cocktail? Laatst keek ik in een oud Schots kookboek en daar stonden behoorlijk wat mixdranken in. Maar wat maakt een mixdrank nu een cocktail?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*