Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #23:cappuccino en cocktail
geschiedenis van beroemde gerechten - screwdriver

Geschiedenis van beroemde gerechten #23:cappuccino en cocktail

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie: cappuccino en cocktail

geschiedenis van beroemde gerechten: cappuccino

Geschiedenis van beroemde gerechten

Weens koffiehuis

Cappuccino

Je zou het niet verwachten maar een cappuccino is van oorsprong Oostenrijks en heette toentertijd Kapuziner Kaffee. Koffie drinken was een ware ‘trend’ in de 18e eeuw. En iedere gast van de Weense koffiehuizen had zo zijn eigen wensen qua samenstelling van de delen koffie, melk en melkschuim. En je favo koffie maakte je het beste duidelijk door het te vergelijken met de kleur van het habijt van een monnik. 

Kapucijn Rubens Felice da Cantalice

Zo is een Franziskaner lichtbruin van kleur (veel melk, weinig koffie) en een Kapuziner is donkerder, en bevat dus minder melk. De kleur van de habijt van de Kapucijner monnik was zo bijzonder, dat deze al in de 17e eeuw gebruikt werd als kleuraanduiding. 

De habijt van de Kapuziner heet in het Italiaans een cappuccio. De naam cappuccino zoals we die vandaag de dag kennen werd pas voor het eerst gebruikt in de jaren 30 van de vorige eeuw. De Kapuziner Kaffee bereikte Italië waarschijnlijk via Triëst, dat tot 1918 nog bij Oostenrijk hoorde.

Let op! Bestel in Italië nooit een cappuccino na twaalf uur ’s middags. Italianen drinken cappuccino alleen bij het ontbijt.

geschiedenis van beroemde gerechten - mojito

Cocktail

Eerder schreef ik al over de herkomst van drie heerlijke cocktails: de Mojito, Cuba Libre en de Srewdriver. Maar waar komt de naam cocktail eigenlijk zelf vandaan?

Een cocktail mag pas een cocktail heten als het uit minimaal drie ingrediënten bestaat waarvan er tenminste twee drinkbaar moeten zijn en er één alcohol moet bevatten. Een Cuba Libre (rum en cola) is dus eigenlijk een mixdrank. Bevat de cocktail geen alcohol dan heet het een mocktail. 

Cocktails zijn ontstaan in de VS en werd voor het eerst gedefinieerd als een drank op 13 mei 1806 in een federalistische krant in Hudson, Balance and Columbian Repository. 

Over de herkomst doen – zoals gewoonlijk – weer verschillende verhalen de ronde. Zo werd het woord cock-tailed in de 18e eeuw gebruikt voor niet-raszuivere renpaarden. Prima naam dus om te gebruiken voor een gemixt drankje. Ook zou het woord afkomstig kunnen zijn van het Maya woord coctel, dat gefermenteerde vruchtensap betekent. De naam werd in het engels verbasterd tot cocktail. 

barrel with cock-tailings?

Of waren het de restjes uit de kranen van de vaten in de koloniale tavernes (rum, whiskey, gin, brandy) die bij elkaar werden gegooid in een vat en tegen gereduceerd tarief werd verkocht (de restjes waren immers van mindere kwaliteit)? De kraan werd ook wel cock genoemd, een restje drank ‘tail’. Het combi vat werd verkocht als cock-tailings…

geschiedenis van beroemde gerechten - screwdriver

Cocktails zijn vaak kleurig en rijk versierd met fruit, rietjes, bloemen of andere decoratie. Dus kan er volgens sommigen ook nog worden verwezen naar de kleurrijk hanenstaarten, de cock tails. 

Ik vind persoonlijk de cock-tailings wel de leukste verklaring, jij?

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Pin nu op Pinterest:

Geschiedenis cappuccino en cocktail

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*