Home » Zonder pakjes en zakjes: bechamelsaus
bechamelsaus

Zonder pakjes en zakjes: bechamelsaus

Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: bechamelsaus.

bechamelsaus

Boter, bloem en melk

Onmisbaar in de lasagne of moussaka: bechamelsaus. Een saus die feitelijk alleen gemaakt wordt van bloem, boter en melk, en op smaak gebracht met peper en zout. Alhoewel ik er vaak een deel room aan toevoeg, om de saus nog lekkerder te maken.

Heus niet moeilijk om te bereiden, je moet alleen even weten hoe en het geduld op brengen 5 minuutjes te roeren. En was je al bekend met de geschiedenis van de bechamelsaus?

besciamella-sausmix

Liever een zakje of potje?

Toch denkt Grand’Italia dat zo’n saus veels te lastig is en komt met een zakje aanzetten: Grand’Italia besciamella sausmix. De ingredienten? tarwebloem, maïszetmeel, mager melkpoeder, zout, palmolie, smaakversterker: mononatriumglutamaat, lactose , melk proteine, natuurlijk aroma en specerijenextract.

Voor € 1,29 krijg je twee zakjes om twee porties bechamelsaus mee te maken. Waar je dus nog wel gewoon een halve liter melk aan moet toevoegen. Best veel geld, 0,65 voor wat bloem en palmolie. Dan gebruik ik toch liever mijn eigen roomboter…

besciamella

Helemaal geen zin om te koken met poeder en melk? Grand’Italia heeft ook nog bechamelsaus in een potje (Besciamella). Voor € 2,09 krijg je dan 400 gram water, melkroom, magere melk, tarwebloem, gemodificeerd maiszetmeel, zout en – hou je vast – 0,5% grana padano kaas.

Voor het geld dat je bespaart met het maken van je eigen bechamelsaus kun je wel een lekker stukje (Parmezaanse) kaas kopen.

Bechamelsaus

 Wat heb je nodig (1 portie, voor b.v. een ovenschaal lasagne of moussaka)

  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 250 ml. melk
  • 125 ml. room

Smelt de boter op een laag vuur in een pannetje. Voeg de bloem toe en roer deze tot het geheel door de boter is opgenomen. Gaar de bloem een minuutje op een heel laag vuur, het mag niet bruin worden! Meng de melk en room in een maatbeker en voeg deze scheutje voor scheutje toe aan het boter/bloemmengsel. Zet het vuur wat hoger en breng al roerende de saus aan de kook. Blijf continue roeren om klontjes te voorkomen. Wanneer de saus kookt en is gebonden laat je deze op een laag vuur nog een paar minuutjes doorkoken. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Easy does it!

Ik ga met deze serie weer verder in januari, december is te ‘vol’ met cadeau-inspiratie en lekkere recepten voor de feestdagen!

Bewaar het recept om zelf bechamelsaus te maken op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Bechamelsaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Hoera! Weg met de pakjes! Fijn dat je dit zo goed uitlegt aan iedereen.
    Bechamel is zo makkelijk te maken, ik heb het zelf wel eens gemaakt met kwark en water. Had het nu nodig en geen melk of room in huis.. je moet wat he 😉

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*