moussaka

Homemade moussaka

Ik ben nog nooit in Griekenland geweest. Misschien is dat de reden waarom ik weinig tot niets met de Griekse keuken heb? Ook als we uit eten gaan kiezen we eigenlijk nooit voor een Grieks restaurant, maar eerder bijvoorbeeld voor de Aziatische keuken. Alleen moussaka, dat maak en eet ik wel graag.

moussaka

Of althans, een ovenschotel waar een echte Griek waarschijnlijk zijn (grote Griekse) neus voor ophaalt….maar hier in Den Haag smaakt mijn moussaka prima! Het fijne van ovenschotels is dat de voorbereiding dan misschien wat tijd in beslag neemt, maar als de schotel eenmaal in de oven staat kun je lekker met een glaasje wijn/retsina bij de gasten gaan zitten en wachten tot het eten klaar is. Of ondertussen nog even een lekkere salade en een toetje maken.

Melanza aubergine

Ik gebruikte voor deze moussaka de mooie aubergine van Melanza. Hij oogt niet alleen mooi maar deze soort aubergine beschikt over mooi wit vruchtvlees met een fijne en zachte structuur dat minder olie opneemt dan de standaard aubergine. Bovendien wordt de aubergine geleverd met een heerlijke kruidenmix .

Moussaka

Wat heb je nodig:

  • 1 aubergine
  • 1 ui, gesnipperd
  • Olijfolie
  • 350 gram gehakt (half om half)
  • 1 tl kaneel
  • 3 blikjes tomatenpuree (a 70 gram)
  • 1 duopak aardappelschijfjes (700 gram) of zelfgekookte aardappels afkoelen en in plakjes
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 250 ml. melk
  • 100 ml. slagroom
  • Geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aubergine in dunne plakken en bestrooi ze royaal met zout. Laat 15 minuten staan en dep droog met een schone theedoek of keukenpapier. Verhit in een koekenpan een lepel (olijf)olie en fruit de ui ca. 3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak nog 3 minuten. Voeg de kaneel en tomatenpuree toe en bak nog 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Vet een grillplan in met een beetje olie en bak de schijven aubergine in porties goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over een ingevette ovenschaal (ca. 20 bij 30 cm). Schep de gehaktsaus erop en beleg daarna met de aubergine. Dek af met de rest van de aardappels.

Laat de boter op een laag vuur smelten en voeg de bloem toe. Roer totdat alle bloem is opgenomen door de boter en voeg daarna beetje bij beetje de melk/slagroom mix toe. Zet het vuur hoger en breng de bechamelsaus al roerend aan de kook. Even kort laten koken (1 minuut) en zout en peper naar smaak toevoegen. Giet de bechamelsaus over de ovenschotel (gelijkmatig verdelen) en bestrooi met geraspte kaas. Bak de moussaka in de oven in ca. 30 minuten goudbruin.

Voor dit artikel heb ik producten toegestuurd gekregen. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Summary
recipe image
Recipe Name
Moussaka
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

4 Comments

  1. Klinkt ontzettend lekker! Ik heb zelf nog nooit moussaka gegeten of gemaakt. Klinkt wel heel goed!
    MARIJKE recently posted…Koken op vakantie I Wat neem je mee?My Profile

  2. Ik zou wel naar Griekenland willen 😛 ben niet zo bekend met de Griekse keuken maar dit zou er bij mij wel in gaan!
    Mariska recently posted…Zomer in Nederland | outfit inspiratieMy Profile

  3. Ik ben wel eens in Griekenland geweest maar moussaka heb ik nog nooit gegeten, het ziet er super lekker uit moet ik zeggen!
    Anne recently posted…Muffins met blauwe bessen en frambozenMy Profile

  4. Oh dit lijkt me heerlijk!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge