Pizza bianca

Tijdens één van onze vakanties aan het meer van Caldonazzo in Italië aten we voor het eerst een zogenaamde pizza bianca (witte pizza). Dat is de verzamelnaam voor pizza’s zonder de traditionele basis van tomatensaus. Deze pizza was de streekspecialiteit, de pizza Valsugana. Deze pizza wordt belegd met Tiroler speck, plakjes aardappel, mozzarella, rozemarijn en grof zeezout. Zo lekker!!! Ik heb deze pizza daarna nooit meer ergens op de kaart zien staan. Maar thuis maken we ‘m met redelijk succes na, al blijft het lastig de pizzabodem net zo dun en krokant te krijgen als in Italië. Had ik maar een houtoven in de tuin. Of had ik maar een tuin…

Pizza bianca
 

Je kunt het deeg zelf maken of kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken (van bijvoorbeeld Danerolle). Ik gebruikte in dit geval kant-en-klaar deeg. Uiteindelijk toch niet zo’n succes, dit deeg blijft vaak erg ‘broodachtig’ en slap. En je wilt juist dun en knapperig! Maar makkelijk is het natuurlijk wel! Wil je toch zelf deeg maken (basisrecept voor 2 pizza’s):

  • 2 tl gedroogd gist
  • 280 gram bloem
  • 1 eetlepel melk
  • 2 eetlepel olijfolie
  • ½ theelepel zout

Kneed het deeg met de hand (ongeveer 10 minuten – meteen een goede work-out!) of circa 5 minuten met een keukenmachine of mixer met deeghaken.
Pizzabeleg voor twee pizza bianca:

  • 2 bollen mozzarella in plakjes
  • 250 gram (gekookte) aardappelen in dunne plakjes
  • Grof zeezout
  • 100 gram plakjes pancetta of tiroler speck (of bacon of ontbijtspek)
  • Rozemarijnnaaldjes naar wens
  • olijfolie
Pizza bianca met spek, aardappelen en rozemarijn


Verwarm de oven voor op 230 graden. Halveer het deeg en rol beiden delen met een deegroller zo dun mogelijk uit of maak een grote vierkante pizza. Leg het deeg op een ingevette bakplaat of stuk bakpapier en verdeel er de mozzarella, aardappelschijfjes en spek over. Bestrooi royaal met grof zeezout en rozemarijnnaaldjes en besprenkel met de olijfolie. Bak de pizza in 15-20 minuten gaar in de oven. Buon appetito!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge