Home » Italiaanse hartige taart met kip en citroen

Italiaanse hartige taart met kip en citroen

Deze Italiaanse hartige taart met kip en citroen staat al een aantal jaar bij ons op het menu en komt oorspronkelijk uit de Allerhande. Een hartige taart zonder kaas, dat zie je niet vaak! Door de citroen, rozemarijn en salie smaakt deze taart fris en zomers. Maar hij is ook best machtig. Een kwart taart met een frisse salade is een prima avondmaaltijd!

Italiaanse hartige taart

Hartige taart deeg

Laat je niet verleiden tot het kopen van diepvries pakjes ‘deeg voor hartige taart’. Dit deeg is in een paar minuten gemaakt en smaakt heerlijk. De smaak te pakken? Maak dan ook eens deze heerlijke mediterrane quiche!

Italiaanse hartige taart

Wat heb je nodig:

  • 50 gram boter
  • 500 gram kipfilet
  • 3 uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • verse rozemarijn (3-4 takjes)
  • verse salie (7-8 blaadjes)
  • 3 eieren
  • 250 ml. slagroom
  • 1 citroen

Voor het deeg:

  • 175 gram bloem
  • Snufje zout
  • 75 gram boter
  • 1 ei
  • 2-3 eetlepels koud water

Kneed 175 gram bloem een snuf zout met 75 gram boter door tot een rul mengsel. Voeg 1 losgeklopt ei en ca. 2-3 eetlepels koud water toe en kneed tot een soepel deeg. Laat – gewikkeld in plastic – even rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Verhit in een koekenpan 25 gram boter en bak de kipfilets – bestrooid met zout en peper – aan elke zijde 3 minuten. Kip op bord laten afkoelen. Ui en knoflook in een wok of hapjespan met 25 gram boter 20 minuten zacht laten stoven. Salie en rozemarijn (ik gebruik soms de Italiaanse kruidenmix van AH, oregano en tijm heb je dan niet nodig) fijnsnijden. In kom eieren en room losroeren. Zout, peper, salie en rozemarijn toevoegen. Citroen goed schoonboenen, schil fijnraspen en rasp door het eimengsel roeren (citroen wordt verder niet gebruikt).

Springvorm (ca. 30 cm.) invetten en bekleden met deeg. Kip in reepjes snijden en bij het eimengsel voegen, samen met de ui/knoflook. Vulling in taartvorm scheppen en gelijkmatig over de bodem verdelen. Taart in de oven zetten; na 10 minuten de temperatuur verlagen tot 175 graden en de taart nog 40 minuten bakken.

P.S. Omdat de vulling zo vochtig is wil de bodem nog wel eens wat slap uitvallen. Ik heb al van alles geprobeerd om dit te voorkomen met wisselend succes. Enkele tips:

  • Bak de bodem eerst even een minuut of vijf ‘voor’ in de oven
  • Bestrijk de bodem met losgeklopt eiwit en bak een minuutje voor
  • Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met wat paneermeel

4 Comments

  1. Wat ziet deze quiche er toch lekker uit en als ik zo de ingrediënten zie word ik er helemaal blij van, heerlijk lijkt 'ie me!

  2. Moet je zeker een keer maken, hij is heerlijk!!

  3. Tip voor de bodem: ik gebruik 4 eieren ipv 3 in de vulling. Tot nu toe perfecte bodem, super lekker! Groeten Kim

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*