Duitse Zwiebelkuchen

Duitse Zwiebelkuchen

Duitse Zwiebelkuchen is een echte klassieker. Een hartige taart met een bodem van gistdeeg, royaal belegd met uien, spekjes en kaas. Serveer als maaltijd met een frisse groene salade of in blokjes bij de borrel. Kan zowel warm als koud worden geserveerd.

Duitse Zwiebelkuchen

Riesling

Bij de Zwiebelkuchen drink ik een zachte, volle Riesling. Deze witte wijn met veel rijp fruit, een tikje honing en een aangename mineraliteit doet het perfect bij de zoete smaak van de uien en de zoute spekjes. Fan van de Duitse keuken? Ik heb op mijn blog een hele categorie met recepten uit de Duitse keuken!

Duitse Zwiebelkuchen

Wat heb je nodig (ca. 4 personen)

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 400 g bloem
  • 1 zakje gistpoeder (Oetker, 7 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • theelepel zout
  • 6 eetlepels olie
  • 1 kilo uien (ik gebruikte een mix van rode en gele uien)
  • 200 gram gerookte spekblokjes
  • Olie om in te bakken
  • 1 theelepel karwijzaad (ook wel kummel genoemd)
  • 4 eieren
  • 100 gram geraspte kaas (belegen of oud)
  • 200 gram creme fraiche
  • Boter om bakblik in te vetten
  • Peper en zout

Extra nodig: bakblik van ca. 30 x 40 cm.

Verwarm de melk in een steelpannetje, niet laten koken. Roer de gist door het meel. Voeg de zes eetlepels olie, suiker, zout en melk toe en meng in een keukenmachine met deeghaken in ca. 5 minuten tot een mooi en glad deeg. Dek de kom af en laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen. 

Schil en snijd de ui in tweeën en vervolgens in dunne plakjes. Verhit wat olie in een hapjespan en fruit hierin in ca. 10 minuten de uien. Voeg de spekjes toe en bak nog even kort mee. Breng op smaak met zout, peper en de karwijzaad. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Rol het deeg uit op een werkblad bestrooid met wat bloem ter grootte van het bakblik. Vet het bakblik in met wat boter en bekleed met het gistdeeg. Zorg voor een kleine opstaande rand van ca. 1 cm. 

Klop de eieren los met de creme fraiche en de geraspte kaas, breng op smaak met zout en peper en roer door het spek-uien mengsel. Verdeel over het deeg. Bak de zwiebelkuchen in ca. 30 minuten gaar en goudbruin in het midden van de oven. Serveer warm of koud.

Bewaar het recept voor Duitse Zwiebelkuchen op Pintererest:

Duitse Zwiebelkuchen

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Duitse Zwiebelkuchen
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*