Home » Uit de moestuin: en het werd zomer!
Zomer in de moestuin

Uit de moestuin: en het werd zomer!

Door gastblogger Ellen Rebel – Doet dat jullie net als ik denken aan de eerste zin van de hit van Rob de Nijs? Super heerlijke dagen hebben we gehad en zitten er ook aan te komen! Echt! Het zomerse gevoel waar we allemaal zo naar uitgekeken hebben. Tezamen met de versoepelingen maakt het dat we er toch wel anders voor staan dan een jaar geleden. Vaccinaties worden ook in rap tempo gegeven.

Uit de moestuin: tuinbonen

Hoe gaat het in de moestuin?

Ook de moestuin is blij met de zon! Het heeft aardig wat opstartproblemen gehad door de vele regen van de afgelopen maanden. De waterstanden van de rivieren, kust en IJsselmeer is op niveau lees je op een bericht van de Rijksoverheid. De boontjes hebben het zwaar gehad maar je ziet het nu bijna groeien met die heerlijke temperaturen.

De tuinbonen zijn al bijna 10 cm. Nog een weekje en dan kunnen we ze eten! Omdat ik het niet kon laten heb ik een foto gemaakt van een paar geplukte tuinbonen die ik gepeld heb. Dat wordt ruzie morgen met het avondeten. Heerlijk, van die kleine tuinboontjes. Dat wordt na de sla het eerste wat we uit de moestuin gaan eten. Oh nee, ook al radijsjes, maar dat vind ik geen eten!

Foodtruck

Mooi resultaat eerste actie Lions Dames van Oostland

Het was me een weekje wel maar een super mooie opbrengst. Bijna 5.500 euro voor de duofiets voor Pluk de Dag zorgboerderij. Lees erover op onze website. De fiets kan nu besteld worden en aan het einde van de zomer op gereden worden. We zijn heel mooi gesteund door lokale telers voor een leuke tas met ingrediënten voor een pan soep en mooie donaties. Ook heel veel enthousiaste deelnemers die genoten hebben van de supermooie omgeving van de Ackerdijkse plassen, Groenzoom en Balijbos. De boswachter Jurriaan van Leeuwen van de Ackerdijkse plassen heeft voor ons een mooi filmpje voor opgenomen. Hier vind je de link. Zelf heb ik vier dagen (afgewisseld met mijn buurvrouw Yvonne) in de foodtruck van de @katwijkerburen gestaan en op de laatste dag met een muzikaal intermezzo.

Kuikens

Nieuw leven op de boerderie

Een van de witte kippen heeft roerloos in de blokhut zitten broeden. Nou.. niet helemaal roerloos… af en toe had ze hoge nood en ging ze op de maaier van Frank zitten.  Frank zijn reactie was: ok dat ze op mijn maaier gaat zitten maar om hem nou gelijk helemaal onder te schijten? Eten en drinken doet een kip dan drie weken na genoeg niet. Er zijn vier kuikens uitgekomen. Het is zo lief. Na een weekje hebben we ze in de ren gelaten bij de andere kippen en hobbelen nu hun moeder achterna. In de nacht kruipen de kuikens onder de vleugels van hun moeder. Het is zo’n lief gezicht. Omdat ze nog zo klein zijn, ontsnapt er wel eens 1 door het hek. Aan de onderzijde is het veel fijner gaas, maar toch weten ze er af en toe uit te komen. Gelukkig niet op een moment dat Mees, Panter of Loes ook in de tuin lopen.

Uit de moestuin: tomatenplant

Wat heb ik afgelopen weken gedaan in de moestuin

De tomaten heb ik in de volle grond tegen de blokhut aan gezet. Van vorig jaar heb ik geleerd, dat ze beschut moeten staan, toen ik de tomatenziekte kreeg en niets geoogst heb. In de kas heb ik ook nog diverse verschillende soorten tomaten. Verder de voorraad kruiden die ook aan de weg te koop staan. Inmiddels heb ik peterselie, dragon, kerrieplant, bieslook, dille, basilicum, kummel, oregano, tijm, koriander en munt.

Bloemen

Bloemen houden van mensen

Ik heb van een bevriend stel zonnebloemzaden gekregen van een heel mooi soort en die staan nu mooi groot te worden. Ik verwacht dat dit een ontzettend mooi gezicht gaat worden. Ook heb ik van hen vorig jaar zaad van Godetia gekregen. Het staat inmiddels al aardig hoog en hoop dat het net zulke mooie bloemen worden als ik afgelopen week van hen gekregen heb uit hun kas. Want behalve je eigen groente oogsten is je eigen bloemen plukken ook een feest. Ook de lathyrus aan het hek aan de voorkant gaat hard. Ik hoop dat dit net zo mooi wordt als ik het bedacht heb. Bij mijn volgende blog verwacht ik hier wel een foto van te kunnen laten zien! 

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*