Home » Uit de moestuin – Welke was nou heftiger, storm Bella of Evert?
Uit de moestuin - zonsopkomst

Uit de moestuin – Welke was nou heftiger, storm Bella of Evert?

Door gastblogger Ellen Rebel – Je hebt het vast of zelf gezien of voorbij zien komen medio februari, de prachtige zonsopgang en zonsondergang. Vroeg opstaan werd beloond met prachtige beelden, rood/oranje gekleurd door hoge concentratie Saharastof die zich in de lucht boven Nederland bevond.

Uit de moestuin - storm

Evert was nog iets pittiger dan Bella

Vorige week hadden we echter twee dagen last van de storm Evert maar deze heeft meer schade berokkend dan Bella. De raderen voor een alternatief zijn al aan het draaien. Ook een aantal dakpannen zijn eraf gewaaid. Dat is de keerzijde van het buiten wonen, never a dull moment zullen we maar zeggen.

Uit de moestuin - zaaienMoestuin klaar voor beplanting

Na hard werken aan de nieuwe moestuinindeling ligt hij klaar voor het seizoen. Aardig uitgebreid, niet zozeer om veel meer te gaan verbouwen maar wel om alles wat overzichtelijker en op afstand van elkaar te gaan neerzetten. Sweet memories aan de tijd dat ik vroeger een schooltuintje had en de paadjes ging aanstampen. Ik heb er zelfs nog een diploma van liggen. Ook nu weer gedaan en daarna bedekt met houtsnippers die we nog hadden liggen. Ik had de aardbeienplanten ingekuild en deze zijn als eerste de grond ingegaan met lekkere compost van mijn moestuinbuurvouw Yvonne. Zomerkoninkjes, ga maar lekker je best doen!

Uit de moestuin - hagelKiemen, kiemen, kiemen

Wat heb ik er een zin in om de zaden die ik gekocht heb (maar ook vele die ik zelf overhouden heb van het vorige seizoen) te laten ontkiemen! Maar toch uitkijken dat ik niet te snel wil gaan, want maart roert zijn staart, dat zag je afgelopen week wel, toen de hagelstenen je om de oren vlogen. Langs de serre lag een dikke laag hagelstenen

Uit de moestuin - perspotje

Met de kerst had ik dit perspotje gekregen van één van de kinderen en ben ik gaan gebruiken. Ideaal! Strookjes krantenpapier van 30 x 8 cm rol je om het handvat, je vult het met aarde en drukt het aan. En vullen maar met zaadjes. Op diverse plekken staan de zaadjes nu te ontkiemen. Broccoli, sla, bonen, tomaten, komkommers… Qua bloemen heb ik al ontkiemde zaadjes zonnebloemen de grond in gezet en de Godetia is nu aan het afharden om de tuin in te gaan over een paar weken. Lathyrus staat al zo’n 8 cm hoog en ga ik voor langs het hek plaatsen. Heerlijk altijd de geur van Lathyrus en wat vooral leuk is aan de Lathyrus, hoe meer je plukt, hoe beter hij gaat groeien! Dat wil je toch!

Uit de moestuin - kippenVers water neerzetten en er als de kippen bij zijn

Grappig om te zien, als ik vers water neerzet bij onze dames (en heren) zijn ze er als de kippen bij. Het lijkt wel op de vroegere vrijmibo.. je kent het wel na een week werken waar collega’s op een biertje afsnelden. Ze zijn ook blij dat we een baaltje stro neergelegd hebben na die lange periode van regen. Eén van de zonen van Haan Hendrik die uit de groep lag is gelukkig opgehaald door boer Teun uit de straat en heeft hier als enige haan bij zijn dames weer een fijn leven horen we van hem. Hoe fijn is dat!

Onze overbuurvrouw Danielle heeft onlangs nachtelijk bezoek gehad van een vos en vond de volgende morgen vier kippen dood in haar tuin. Om een dergelijk drama te voorkomen (maar ook voor ons eigen gemak dat we niet om zes uur ons bed uit moeten) hebben we een Chicken Guard gekocht. Frank heeft een schuifdeurtje gemaakt wat door dit vernuftige elektronica s’-morgens open gaat en in de avond dicht op geprogrammeerde tijden. Gemak dient de mens.

Poes Mees

Poes Mees aangereden

Vorige week vonden we Mees in de serre in het mandje. Toen we hem op wilde pakken hoorde we wat gesputter, wat voor hem vreemd is. We zagen ineens een flinke wond op een van de pootjes maar later bleek dat hij ook niet kon lopen. Bij de dierenarts bleek aan de hand van röntgenfoto’s dat zijn heup gebroken is. Met de andere verwondingen, ook onderaan zijn pootjes, is het heel aannemelijk dat hij hier in de straat door een auto is aangereden. In overleg met de dierenarts kijken we het een aantal weken aan en ik moet zeggen dat hij het goed doet. Wij proberen hem rustig te houden, binnen te houden en het gaat goed. Of hij nog lange wandelingen door de groenzoom kan maken met Pien moeten we afwachten. We zijn in ieder geval heel blij dat hij er nog is, want het is zo’n lieverd.

KatwijkerburenNieuwe plannen met buurvrouw Yvonne

Mijn buurvrouw Yvonne heeft altijd de wens gehad een foodtruck te hebben en deze droom gaat uitkomen.  Afwisselend zullen wij de foodtruck bemannen. Met het paasweekend gaat wij open aan het einde van onze straat, op de Molenlaan, alleen op de zaterdagen en zondagen. Behalve ondersteunen en meedenken met haar ideeën, doe ik de Social media kennis en een Instagram en Facebook account gemaakt voor de foodtruck @katwijkerburen. Wij zijn druk met voorbereidingen en gaan met het paasweekend los. Kom gerust langs tijdens de wandeling of fietstocht en voorzie ons van feedback.

Oproep sax

Muziek maakt blij

Onlangs had ik deze oproep op Facebookpagina van Heel Pijnacker/Nootdorp helpt geplaatst. Hoe leuk is het mensen te verrassen en blij te zien. Ik kreeg al vrij snel de nodige aanvragen. Een mevrouw wilde haar moeder verrassen voor haar 74ste verjaardag. Met haar man stond ze te rock en rollen, hoe blij word je daarvan! Wat ook wel grappig was, dat ik benaderd was door Pijnacker-Nootdorp.tv. Ik wist niet eens dat ze bestonden. Of ze er een item van mochten maken. Ze hebben er een leuk artikel van gemaakt. Ook hierdoor weer de nodige aanvragen gekregen. Dit doet een mens goed, ook ik word er blij van.

Narcissen

Nu wachten op warmer weer

Hopelijk wordt het de komende week weer wat warmer en minder kans op nachtvorst. De berichten klinken goed. De aardappelen wil ik de grond in gaan doen, maar dan mag er geen nachtvorst meer komen. Ik kijk de groente de grond uit maar nog even geduld. De tijd gaat al hard genoeg. De vriezer moet ook nog leeg van de groenten van afgelopen jaar. De bolletjes komen boven de grond. Heerlijk.. het voorjaargevoel, vogels die gaan zingen, de avonden die langer worden!  Waar word jij blij van nu het voorjaar eraan komt?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Jeannette Dijkstra

    Waar ik blij van wordt is dit heerlijke positieve blog!! Leuker lezen dan de krant. Naar zeg die stormschade, maar verder leuke berichten allemaal. Je geniet ervan lees ik. We komen zeker langs de foodtruck!!

  2. Jeannette Dijkstra

    Word met een d! Woordenboek hè.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*