Home » Quiche lorraine

Quiche lorraine

Hoewel het er nu niet erg op lijkt (en je zelfs het idee hebt dat het er ook niet meer van gaat komen…) toch hebben september en oktober nog best wat mooie dagen in verschiet.  Van die dagen waarop het heerlijk is om even snel een fles wijn of limonade in een tas te doen, een stokbrood en wat kaasjes mee te nemen, en  lekker naar bos, park of strand te gaan.
Quiche lorraine

Picknick

Of je maakt tevoren deze klassieke en eenvoudige quiche lorraine. Het is namelijk de ideale quiche voor een picknick. Smaakt zowel warm als koud voortreffelijk, is goed te verdelen in kleine puntjes en smaakt heerlijk. Of neem een puntje quiche – samen met een frisse groene salade – mee naar het werk voor een super lekkere lunch!Een quiche is een hartige taart met zanddeegbodem . De vulling bestaat uit een mix van eieren en room waaraan vervolgens groenten, vlees, vis en vaak ook kaas wordt toegevoegd. De quiche lorraine is de meest bekende en is afkomstig uit Lotharingen. Dit gebied is wisselend in Duitse of Franse handen geweest. Vandaar dat de naam quiche nauw verwant is aan de het Duitse woord Kuchen (koek).

Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken, gebruik dan kant-en-klaar deeg voor hartige taart uit de diepvries. Al scheelt het echt niet veel hoor, het basisdeeg van deze taart heb je in drie minuten gemaakt!

Quiche lorraine

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 175 gram bloem
 • Snufje zout
 • 75 gram boter
 • 1 ei
 • 2-3 eetlepels koud water

Voor de vulling:

 • 2 uien
 • 250 gram spekblokjes of -reepjes
 • 4 eieren
 • 250 ml slagroom
 • 100 gram geraspte kaas
 • Zout en peper
 • Olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden

Maak eerst het hartige taart deeg. Kneed de bloem een snuf zout met de boter door tot een rul mengsel. Klop het ei los en voeg dit samen met ca. 2-3 eetlepels koud water toe en kneed tot een soepel deeg. Laat – gewikkeld in plastic – even rusten in de koelkast.

Snipper de uien fijn en bak ze met een scheutje olie in een koekenpan glazig. Voeg de spekjes toe en bak deze uit.

Klop in een kom de eieren los. Voeg hier de slagroom en geraspte kaas aan toe en meng door. Voeg wat fijngemalen peper en een snufje zout toe.

Rol het hartige taartdeeg uit en bekleed hiermee de bodem en rand van de springvorm (een lage rand van ca. 2 cm. is voldoende. Prik met een vork gaatjes in de bodem en de rand.

Verdeel de uien en spekjes over de quiche bodem en giet hier vervolgens het eimengsel over. Schuif de vorm voorzichtig in de oven, en bak de quiche gedurende 45-50 minuten.

8 Comments

 1. Heerlijk! Quiche Lorraine is ook een van mijn favorieten als het om Quiches gaat. Simpel, klassiek maar o zo lekker.

 2. Ik heb nog nooit zelf Quiche gemaakt. Wel ben ik in Lorraine geweest begin dit jaar (http://leijp.nl/frankrijk-lorraine/) ik zal het eens proberen om me weer even in Lorraine te wanen. 😉

 3. Heerlijk vind ik dit. maar heb het zelf nog nooit gemaakt.

 4. Niets voor niets een klassieker!

 5. En ik ben nog nooit in de Lorraine geweest! Ziet er wel mooi uit.

 6. Het is best een eenvoudig recept, de moeite waard om een keer te proberen!

 7. Ziet er heerlijk uit. Ik ga eens vragen aan mijn moeder of ze er eentje wilt gaan maken

 8. Leuk! Laat me even weten als het gelukt is!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*