Dukkah!

In restaurant “Eten bij werelds” in Den Haag at en kocht ik ooit Dukkah. Dukkah is een Egyptische specerij-en-noten-mengsel wat in het restaurant geserveerd werd met brood en olijfolie. Je dipte het brood in de olie en vervolgens in de dukkah. Een hele aparte smaaksensatie: het frisse van korianderzaad, anijs en venkelzaad en het aardse van komijnzaad en het notige van de amandelen. En lekker crunchy!

 

Dukkah in weckpotje

 

In Egypte wordt dukkah door straatverkopers verkocht in kleine puntzakjes met stukjes pitabrood erbij. De klanten dippen het pitabrood in een grote kom olijfolie die bij het kraampje staat en vervolgens in hun dukkah.
In het restaurant kocht ik een zakje om mee naar huis te nemen. Thuis at ik het vaak gestrooid op een cracker met cashewnotenpasta. Verrukkelijk!

Nu is het potje leeg en moet ik op zoek naar een nieuwe voorraad. Op internet vond ik verschillende recepten, er blijken veel variaties mogelijk te zijn. Het is vooral ook een kwestie van proberen en smaak. Ik maakte mijn nieuwe voorraad dukkah zo:
  • 50 gram ongezouten macadamia’s
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 1 eetlepel karweizaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 2 theelepels grof zeezout

Hak de noten grof in een keukenmachine of blender of gebruik een vijzel.

Roosteren van de zaden Macadamia noten

 

Fijnmaken noten en zaden met vijzelRooster de zaden in een droge koekenpan tot de geuren vrijkomen. Laat alles afkoelen en voeg de noten, zaden en zeezout samen. Maak eventueel nog wat fijner met vijzel of blender. Houd het grof, het moet geen poeder worden! Je kunt zelf kiezen hoe grof of fijn je de maling wilt, en er naar smaak nog meer (of minder) zout bij doen. Bewaar de dukkah in een luchtdicht potje.

In plaats van macadamia’s kun je ook hazelnoten, pistachenoten of amandelen gebruiken. Je kunt ook nog venkelzaad, peper, anijs of kardemom toevoegen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*