Home » Zelf dukkah maken

Zelf dukkah maken

In restaurant “Eten bij werelds” in Den Haag at ik ooit Dukkah. Dukkah is een Egyptische specerij-en-noten-mengsel wat in het restaurant geserveerd werd met brood en olijfolie. Je dipte het brood in de olie en vervolgens in de dukkah. Een hele aparte smaaksensatie: het frisse van korianderzaad, anijs en venkelzaad en het aardse van komijnzaad en het notige van de amandelen. En lekker crunchy! Zo kun je zelf dukkah maken.

Zelf dukkah maken

Wat is dukkah?

In Egypte wordt dukkah door straatverkopers verkocht in kleine puntzakjes met stukjes pitabrood erbij. De klanten dippen het pitabrood in een grote kom olijfolie die bij het kraampje staat en vervolgens in hun dukkah. In het restaurant kocht ik een zakje om mee naar huis te nemen. Thuis at ik het vaak gestrooid op een cracker met cashewnotenpasta. Verrukkelijk! Nu is het potje leeg en moet ik op zoek naar een nieuwe voorraad. Op internet vond ik verschillende recepten, er blijken veel variaties mogelijk te zijn. Het is vooral ook een kwestie van proberen en smaak. 
labneh met granaatappel en dukkah
 
Nog op zoek naar een lekker receptje met dukkah? Maak dan eens deze labneh met granaatappel.

Zelf dukkah maken

Wat heb je nodig:

  • 50 gram ongezouten macadamia’s of pistachenoten
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 1 eetlepel karweizaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 2 theelepels grof zeezout

 

Hak de noten grof in een keukenmachine of blender of gebruik een vijzel.

 
Roosteren van de zaden Macadamia noten

 

Fijnmaken noten en zaden met vijzel

Rooster de zaden in een droge koekenpan tot de geuren vrijkomen. Laat alles afkoelen en voeg de noten, zaden en zeezout samen. Maak eventueel nog wat fijner met vijzel of blender. Houd het grof, het moet geen poeder worden! Je kunt zelf kiezen hoe grof of fijn je de maling wilt, en er naar smaak nog meer (of minder) zout bij doen. Bewaar in een luchtdicht potje.

In plaats van macadamia’s of pistache kun je ook hazelnoten of amandelen gebruiken. Je kunt ook nog venkelzaad, peper, anijs of kardemom toevoegen.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf dukkah maken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*