Home » Twix taart (Millionaires shortbread)

Twix taart (Millionaires shortbread)

Mijn zoontje wordt vandaag 9 jaar dus maak ik (onder andere) zijn favoriete taart : millionaires shortbread. Door hem ook wel Twixtaart genoemd. En hé, een knapperige koekbodem, een dikke laag karamel afgedekt met chocola…dat is toch ook een Twix?! Dit keer maak ik een lekkere en ietspietsie gezondere variant. Door havermout te gebruiken wordt de bodem super knapperig. En heb je zomaar een zgn. ‘health-food’ in je taart verwerkt 🙂

Millionaires shortbread
Twix taart

Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
  • 125 gram bloem
  • 125 gram vloeibare of zachte (room)boter (+ extra om in te vetten)
  • 115 gram donkere basterdsuiker
  • 80 gram havermout
Voor de caramel + chocolaag
  • 60 gram roomboter
  • 4 eetlepels donkere basterdsuiker
  • Blikje gezoete gecondenseerde melk
  • 100 gram pure chocolade
Bakblik (ca. 25 x 25 cm)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het bakblik in. Meng de bloem met de boter, de basterd suiker en de havermout in een kom. Verdeel het mengsel over het ingevette bakblik en druk stevig aan. Bak de bodem in ca. 20 minuten goudbruin in de oven. Laat een beetje afkoelen in de vorm.

Smelt 60 gram roomboter op een laag vuur. Doe hier de vier eetlepels bruine suiker bij en roer continu tot dat alle suiker gesmolten is (dit duurt zo’n 5 minuten). Voeg de gecondenseerde melk toe, zet het vuur hoger en breng al roerende met een garde aan de kook. Wanneer het mengsel kookt zet je het vuur lager en blijft roeren totdat de gewenste dikte van de caramel bereikt is (dit duurt zo’n 4- 5 minuten). Verdeel de caramel over de gebakken bodem. Laat een kwartier uur afkoelen en plaats het daarna nog een half uur in de koelkast tot de caramel stevig is.

 

Smelt 100 gram pure chocolade au-bain-marie of in de magnetron (ca. 2 ½ minuut). Verdeel de chocola over de caramel en zet nog een keer een half uur in de koelkast om volledig af te koelen. Snij de shortbread in circa 16 stukken.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*