Home » Dé remedie tegen Blue monday: puddingbroodjes
puddingbroodjes

Dé remedie tegen Blue monday: puddingbroodjes

Het is vandaag blue Monday. Een fenomeen dat we vroeger qua gevoelens wel kende maar toen nog geen naam had. Een wetenschappelijk bewezen formule waaruit is gebleken dat op de maandag van de laatste volle week van januari de meeste mensen zich treurig of neerslachtig voelen. Immers, de goede voornemens zijn (waarschijnlijk) mislukt, het geld is op en de vakantie lijkt nog zo ver weg. Het is donker, koud en bovendien maandag, de eerste dag van weer een lange werkweek. Dan helpt er nog maar één ding: puddingbroodjes! Overigens lijkt er onduidelijkheid te bestaan of Blue monday nu op 16 of op 23 januari valt. Gelukkig smaken puddingbroodjes altijd!

puddingbroodjes

Foodbucketlist

Puddingbroodjes stonden al een poos op mijn foodbucketlist, die a.s. woensdag online komt. Dit recept kan ik dus alvast van de lijst schrappen! Typisch zo’n recept waarvan je denkt dat het heel lastig of ingewikkeld is en uiteindelijk heel eenvoudig blijkt te zijn.

Mijn banketbakkersroom vond ik uiteindelijk nog iets te dun. Ik wil het de volgende keer wat langer laten koken (5 ipv 3 minuten) en anders nog wat experimenteren met de hoeveelheid bloem. De puddingbroodjes smaakten in ieder geval fantastisch. Weg monday blues!

Tip 1: koop goede kwaliteit vanillestokjes, niet die uitgedroogde takjes die in het kruidenschap in de supermarkt hangen. Ik koop de mijne bij de toko kraam op de markt.

Tip 2: Tips over hoe eieren te scheiden en wat je kunt doen met overgebleven eiwit of eidooier?

puddingbroodjes

Puddingbroodjes

Wat heb je nodig (6 broodjes)

  • 6 zachte puntjes
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 150 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 2 eetlepels bloem
  • poedersuiker

Snijd het vanillestokje door in de lengte zodat je twee helften hebt, Met de punt van je mis schraap je het zwartgespikkelde merg (de vanilla) uit de schil.

Breng in een pan de melk met de vanillemerg en 75 gram van de suiker aan de kook. Roer in een mengkom de eierdooiers los met de overage 75 gram suiker en de bloem.

Wanneer de melk kookt doe je een flinke scheut van de melk bij het dooiermengsel. Dit zorgt ervoor dat de eieren kunnen ‘wennen’ aan de hitte en niet meteen veranderen in roerei. Roer goed door en giet het geheel terug in de pan met hete melk. Blijf goed roeren. Breng aan de kook en laat op laag vuur circa 5 minuten doorkoken.

Giet de banketbakkersroom (want dat is het inmiddels geworden) in een ruime schaal en laat – afgedekt met plastic folie – volledig afkoelen. Zorg ervoor dat de folie op de room ligt, zo voorkom je een vel.

Snijd de puntjes aan de bovenkant overdwars open. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en vul de broodjes. Bestrooi met poedersuiker en serveer.

Summary
recipe image
Recipe Name
Puddingbroodjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Tags

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Dit haalde mijn moeder vroeger bij de bakker, dit was echt een extraatje bij ons thuis. Nice memories! xxx

  2. Mmm, die zien een lekker uit! Ik hou van puddingbroodjes :-).

  3. woooooooooooooooow omg dit is zo enormmmmmmm koel

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*