Home » Eieren scheiden

Eieren scheiden

Voor veel recepten heb je alleen het eiwit of de dooier nodig. Veel mensen vinden eieren scheiden een lastig klusje. En als je alleen het eiwit nodig hebt is het ook nog eens van essentieel belang dat er geen enkel drupje eigeel tussen zit. De eiwitten kunnen dan namelijk niet meer worden stijf geklopt.
eieren scheiden

Eidooier, eierdooier, eigeel en eiwit

De eierdooier, dooier of het eigeel bij een vogelei is het binnenste gele gedeelte van het ei. Het eiwit is de heldere vloeistof die in vogeleieren zit. De primaire functie van het eiwit is om de eierdooier te beschermen. In tegenstelling tot de eidooier bevat het eiwit weinig vet.

Eieren scheiden

Er zijn veel methodes en trucjes om een ei te scheiden. De meest simpele is het ei voorzichtig stuk tikken boven een kom, de dooier voorzichtig tussen de twee eierschaalhelften heen en weer laten glijden totdat alle eiwit er tussen uit is geglipt. Ook kun je een eierscheider gebruiken. Deze koop je bij zaken als Bol.com of Blokker. Eitje stuk tikken, de eierscheider boven de kom houden, ei erop gieten en het eiwit glijdt tussen het randje door de schaal in en de eierdooier blijf liggen. Zorg wel dat je altijd verse eieren gebruikt! Nog een tip: Heb je meerdere eiwitten nodig? Giet dan het vorige eiwit eerst in een andere schaal. Als het dan misgaat bij eiwit numero 4 hoef je niet de rest van de eiwitten weg te gooien!

Een heel bijzonder trucje kwam ik tegen op Youtube. Je hebt hiervoor alleen twee borden en een lege plastic  waterfles nodig. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd…

 

eieren scheiden - flesje gepasturiseerd eiwit

Gepasturiseerd eiwit

Ook kun je bijvoorbeeld bij AH flesjes van Two Chicks kopen met gepasteuriseerd eiwit. Dit eiwit is veilig rauw te gebruiken in bijvoorbeeld Tiramisu. En je hoeft niet eieren te scheiden!

Wanneer je alleen eiwit nodig hebt blijf je zitten met dooiers en vice versa. Hieronder tips wat je kunt doen met de ‘restjes’.

roze meringues

Recepten die je kunt maken wanneer je eiwitten over hebt

Maak:

Je kunt eiwitten overigens ook heel goed invriezen (b.v. in een ijsklontjesvorm)!

Supersnelle tiramisu

Recepten die je kunt maken wanneer je eidooier/eigeel over hebt

Maak:

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*