Home » Zelf vanillevla maken (+ variatietips!)
zelf vanillevla maken

Zelf vanillevla maken (+ variatietips!)

Zelf vanillevla maken is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen. En heb je eenmaal vanillevla gemaakt, dan kun je ook eenvoudig gaan variëren!

Zelf vanillevla maken

Vanillevla

Dit recept is goed voor een ruime liter vanillevla. Gebruik verse vanille (van een stokje dus) en geen vanille-essence. Je proeft echt het verschil! Mijn vanillestokjes nam ik mee van een specerijentour op Java. Een lekkere herinnering dus! De vanillevla dient als basis voor andere heerlijke variaties. Voeg bijvoorbeeld stukjes bitterkoek toe voor bitterkoekjesvla. Verkruimel hiervoor 150 gram bitterkoekjes en laat deze eerst vijf minuten weken in een kopje hete melk.

Je kunt ook een deel van de melk vervangen door room. Je krijgt dan geen slagroomvla maar je vanillevla wordt wel een stuk romiger!

Zelf vanillevla maken

Chocoladevla

Wanneer je aan het recept wat extra suiker toevoegt (100 gram ipv 75) en 50 gram cacaopoeder (meng met de suiker en de maïzena) dan krijg je heerlijke chocoladevla.

De vla is zonder conserveermiddelen niet zo lang houdbaar en smaakt eigenlijk op de dag zelf het lekkerst. Bewaar je nog een restje tot de volgende dag? Klop het dan weer opnieuw even door met een garde.

zelf vanillevla maken

Zelf vanillevla maken

Wat heb je nodig:

  • 1 liter melk
  • 1 vanillestokje
  • 4 eierdooiers
  • 75 gram suiker
  • 40 gram maizena

Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. Doe het merg en het stokje samen met 900 ml melk in een pan en breng aan de kook. Meng in een beslagkom door de resterende 100 ml melk de suiker en de maizena en roer goed door. Roer er vervolgens de eierdooiers door en klop tot een egale massa.

Verwijder het vanillestokje en giet al roerend de helft van de kokende melk in de beslagkom. Roer goed door en giet weer terug in de pan bij de rest van de melk. Breng dit al roerend aan de kook en laat ca. 2 minuten doorkoken zodat de vla goed gebonden is.

Giet de vla door een fijne zeef (om brokjes te voorkomen) in een schaal. Dek deze af met plasticfolie (op de vla, zodat er geen vel onstaat. Laat volledig afkoelen.

Voor serveren klop je de vla nog even door met een garde.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Pinterest pin vanillevla

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf vanillevla maken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*