Home » Duitse Rote Grütze, een zomers toetje!
Rote Grütze

Duitse Rote Grütze, een zomers toetje!

Als we in Duitsland op vakantie zijn en uit eten gaan, check ik snel even of ze Rote Grütze op de kaart hebben staan. Ik vind dat zo lekker! Een fruitig en fris zomers toetje, dat er altijd wel in gaat.

Zomerfruit

Gelukkig hoef ik niet helemaal naar Duitsland af te reizen. Je maakt Rote Grütze ook heel eenvoudig zelf. Verwerk er al het rijpe zomerfruit in (ook ideaal wanneer je veel overrijp fruit hebt). Aardbeien, bramen, frambozen en bessen, in iedere combinatie die je lekker lijkt. Buiten het seizoen gebruik ik ook vaak diepvries fruit.

Rote Grùtze

Maizena of aardappelzetmeel

Ik gebruik maizena om het fruit te binden. Wil je de substantie helder houden, dan kun je ook aardappelzetmeel gebruiken. Rote Grütze is een typisch nagerecht uit Noord Duitsland. Het wordt gegeten met room, vanillesaus en soms ook met een bolletje ijs. Ik eet het met crème fraiche. In Denemarken kennen ze een gelijksoortig gerecht, dat rødgrød med fløde (rode vruchten met room) heet. Fan van de Duitse keuken? Ik heb nog veel meer Duitse recepten op mijn blog. Zoals deze lekkere Duitse kaassoep!

Rote Grütze

Rote Grütze

Wat heb je nodig (4 personen):

Ingrediënten

  • 500 gram gemengd rood fruit (frambozen, bramen, aardbeien, rode en zwarte bessen)
  • 50 gram suiker (meer of minder naar smaak)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels maizena
  • Crème fraiche of half stijf geklopte slagroom

Die leuke schaaltjes zijn van Xenos.

Ontdooi het fruit (indien je diepvries gebruikt) of maak het fruit schoon. Breng al roerende aan de kook in een pan met de suiker. Proef of je het zoet genoeg vindt, het hangt er af van het fruit dat je gebruikt, maar ook van je persoonlijke smaak. Meng de maizena met het water en giet bij het fruit wanneer het kookt. Laat nog 3 minuutjes op een laag vuur borrelen.

Haal van het vuur en laat afkoelen. Verdeel over vier schaaltjes en doe op elk schaaltje een lepel crèmes fraiche of een dot slagroom.

Bewaar het recept voor Rote Grütze op Pinterest:

Rote Grütze

Summary
recipe image
Recipe Name
Duitse Rote Grütze
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Hallo Annemarie, ich bin Renate und habe auch ein Rezept von Rote Grütze. Ich nehme 1 kilo gram Obst, 65 gram perlsago, 250 ml obstsaft und 75 gram Zucker und 2 tütchen vaniliezucker. Obst, saft und Zuckeru. Vanillez. leicht aufkochen, abgießen durch ein sieb, saft auffangen in ein Topf, sago einstreuen, 30 minuten köcheln lassen, dann das obst dazu geben, und noch weiter 5 minuten unter ständigem rühren fertig kochen. Ist auch lecker. Mit lieben gruß.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*