Home ยป EHBO in de keuken – deel 1

EHBO in de keuken – deel 1

Als je zoveel tijd in de keuken doorbrengt als ik dan doe je hier en daar nog wel eens wat handige tips en trucs op. Het leek mij leuk die met jullie te delen in de serie “EHBO in de keuken”. Alhoewel EHBO niet echt een goede term is, het is meer een eerste hulp bij keukenvragen. Maar EHBK bekt niet lekker dus…

Kruidenschaar

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen zelfrijzend bakmeel en bloem?

Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Je hoeft dan alleen nog bakpoeder toe te voegen.

De verhouding is 500 gram bloem met 15 gram (1 zakje) bakpoeder. Roer dit goed door elkaar en je zelfrijzend bakmeel is klaar. Andersom kun je bloem niet zomaar door zelfrijzend bakmeel vervangen. Tenzij er in het recept vermeld staat dat er ook bakpoeder nodig is. In dit artikel lees je meer over de verschillende meelsoorten en rijsmiddelen.

Schaar als keukentool

Voor snijklusjes heb je verschillende messen in je keukenlade liggen. Maar wist je dat je heel veel snijwerk ook prima met een schaar kunt doen? En vaak vele malen sneller en makkelijker? Denk bijvoorbeeld aan vlees (kipfilet in reepjes, speklapjes in blokjes) maar ook pizza, bladerdeeg, croissantdeeg of gedroogd fruit knip je gemakkelijk in de gewenste stukken.

Het allerliefst gebruik ik de schaar bij het knippen van kruiden. Je kunt hiervoor zelfs speciale kruidenscharen (met maar liefst vijf bladen) krijgen. Meer handige keuken lifehacks lezen?

Tomaten ontvellen

Voor in de curry of de lekkerste pastasaus gebruik ik het liefst verse tomaten. Maar die moet je wel eerst even ontvellen. Helemaal geen lastig klusje, als je maar even weet hoe. Snijd met een scherp mes aan de onderkant van de tomaat een kruisje in de vel. Leg de tomaten in een schaal en overgiet ze met kokend water. Laat een minuutje staan , haal de tomaat er met een vork uit en houd de tomaat even onder de koude kraan. Je kunt het velletje nu makkelijk van de tomaat aftrekken.

Honing

Gekristalliseerde honing

Honing is heerlijk en blijft eigenlijk altijd goed. Het is alleen vervelend dat de honing na verloop van tijd vaak kristalliseert. Dit is gemakkelijk te verhelpen door de pot enige tijd in warm (niet kokend) water te zetten. Na een paar minuten is de honing weer helemaal vloeibaar!

Heb je een keukenvraag die je graag in de volgende EHBO aflevering beantwoord ziet? Laat het hieronder weten! Lees ook EHBO in de keuken 2.0 en EHBO: voedselverspilling.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Die kruidenschaar van hierboven heb ik ook. Helaas werkt zelf fijnsnijden voor mij beter.

  2. Ik knip wel graag, vooral verse kruiden. Maar ik gebruik daarvoor wel een gewone keukenschaar.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*