Home » Voordelig gezond koken met verse groente
voordelig gezond koken - markt

Voordelig gezond koken met verse groente

Hoewel je anders zou denken is het een vooroordeel dat gezond koken duur is.Sterker nog: door gezonde keuzes te maken ben je vaak goedkoper uit. Ik laat je zien hoe je kunt besparen op het kopen van en koken met verse groente en dus voordelig gezond koken kan!

uien

Snijd of schil zelf

Gemak dient de mens, dat klopt. Maar zeker niet je portemonnee! Ik zie het snijden van groente altijd als een heerlijk zen momentje na een lange werkdag. Even verstand op 0. Ter vergelijking:

Een netje met 750 gram biologische uien kosten bij AH €1,99.  Een bakje van 175 gram biologische uiensnippers €1,79. Omgerekend komen de hele uien op €2,60 per kilo, de gesnipperde uien op €10,20 en zijn daarmee maar liefst vier keer zo duur!

En zeg nou zelf: zoveel werk is het snijden van een uitje toch niet? Een traantje daargelaten… En het snijden van een champignon is helemaal het werk niet. Een bakje van 250 gram champignons voor €0,95 tegenover €2,19 voor gesneden plakjes. Dat is snel verdiend!

voordelig gezond koken - seizoensgroente

Let op het seizoen

Veel groente is goedkoper in een bepaald seizoen. Kies je voor seizoensproducten, dan ben je niet alleen goedkoper uit, maar koop je ook groente die dan op zijn lekkerst zijn! Een handig hulpmiddel is de  groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Er is zelfs een handige app, zodat je in de supermarkt meteen even kunt checken wat je het beste kunt halen. Download voor Apple

voordelig gezond koken - markt

Voordelig gezond koken? Ga naar de markt!

Hierboven liet ik al zien dat zelf snijden of schillen loont. Zo koop je bij AH 3 kilo AH iets kruimige aardappelen voor €4,29 en kost een zak AH stamppot aardappelen van 600 gram €1,19. Omgerekend bespaar je dan geeneens zo veel, €1,40 versus €1,90 per kilo. Maar koop je je aardappelen op de markt, dan word je portemonnee pas echt blij.

Zeker goedkoper op de markt (in vergelijking met de supermarkt) zijn paprika’s, courgettes, tomaten, (zoete) aardappelen en verse kruiden. En vergeet ook de Turkse winkels niet. Hier koop je een hele bos verse munt voor nog geen 50 cent!

Ga je aan het eind van de dag naar de markt, dan scoor je vaak nog goedkopere aanbiedingen.

koelkaststicker

Voordelig gezond koken door goed te bewaren

Voordelig koken is ook zo min mogelijk weggooien. Het is dan ook belangrijk om je gekochte groente zo goed mogelijk te bewaren. Wat gaat in de koelkast en wat niet? Weet jij het? In de hierboven genoemde groente- en fruitkalender staan ook handige bewaartips voor groente- en fruit.

Of bestel de super handige ja/nee koelkaststicker van het Voedingscentrum! Zo blijft je komkommer of broccoli een stuk langer goed!

voordelig gezond koken - too good to go

 

Too good to go

Ken je de app van Too good to go al? Deze app tegen voedselverspilling biedt je de mogelijkheid om bij een heleboel winkels, restaurants en hotels nog prima eetbaar voedsel op te halen dat aan het eind van de dag weg zou moeten worden gegooid. Je weet nooit precies wat er in jouw tas of box zit maar goed gevuld en goedkoop zijn ze zeker.

Ik had laatst een tas bij Jumbo voor maar € 4,95 waar zoveel groente en vlees in zat dat ik er minstens drie dagen voor vier personen van kon koken!  De houdbaarheidsdatum is wel kort, dus maak bijvoorbeeld direct een pan soep of een pastasaus en vries dat vervolgens in porties in!

Download voor Apple of Android

Heb jij nog goede tips om voordelig gezond te koken met groente?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*