Home » Klassiekers: spaghetti Bolognese

Klassiekers: spaghetti Bolognese

Had ik al eens verteld dat ik – ooit, lang geleden – Italiaanse taal en letterkunde heb gestudeerd?  En dat ik vervolgens een aantal jaar in Italië heb gewoond? Wat ik aan deze periode – inmiddels alweer zo’n 25 jaar geleden – vooral heb overgehouden is mijn passie voor pasta. Ik eet het graag en vaak. Van spaghetti bolognese tot penne al gorgonzola. Het is daarom wel grappig dat ik nog relatief weinig pastagerechten op mijn blog heb staan. Daar moet maar eens verandering in komen!

Spaghetti Bolognese

Pasta maak ik meestal zonder recept. Ik ga eerder uit van wat ik in de koelkast heb liggen of waar ik trek in heb. Maar goed, daar hebben jullie natuurlijk niets aan. Vandaag daarom het recept van een klassieker, de spaghetti Bolognese. Die iedereen natuurlijk weer anders maakt. Zo maak je die van mij!

Dit is overigens een portie voor 2 x 4 personen. Maak deze grote pan met saus en vries gewoon lekker de helft in. Heb je volgende keer hele snelle verse pastasaus (wel voor je naar het werk gaat even uit de vriezer halen…)

Ik gebruikte voor deze spaghetti trouwens de heerlijke spelt spaghetti van Grand’Italia.

Spaghetti Bolognese

Wat heb je nodig (saus voor 2 x 4 personen):

 • 2 grote uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 grote winterpeen
 • 1 pakje spekdobbelsteentjes
 • 350 gram rundergehakt
 • twee blikken gepelde tomaten
 • blikje tomatenpuree
 • Flink glas rode wijn
 • oregano (ik gebruik altijd gedroogde)
 • zout
 • olie/roomboter
 • Parmezaanse kaas
 • 400 gram spaghetti

Snijd de ui en knoflook fijn en doe deze in een grote (wok)pan met een flinke klont roomboter of olijfolie. Laat ca.15 minuten op een laag vuur smoren. Snijd de wortel in kleine blokjes en laat nog zo’n 10 minuten mee smoren.

Voeg de spekjes toe, zet het vuur iets hoger en bak de spekjes zacht mee. Doe er de gehakt bij en bak deze rul. Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak deze even kort mee. Doe er daarna de twee blikken gepelde tomaten bij, druk de tomaten een beetje fijn met een houten lepel. Voeg de rode wijn toe en een snufje oregano. Breng op smaak met zout. Breng zachtjes aan de kook en laat op een heel laag vuur ca. een uurtje zachtjes sudderen.

Kook water in een grote pan met een snufje zout. Kook de spaghetti in ca. 8 minuten beetgaar. Giet af en roer er de helft van de bolognesesaus door. De andere helft vries je in. Bestrooi rijkelijk met vers geraspte Parmezaanse kaas.

12 Comments

 1. Ik deel je liefde voor pasta volledig. Wat een heerlijk recept voor bolognesesaus heb je gemaakt. Zelf vries ik het ook graag in als ik een flinke 'batch' heb gemaakt; lekker én makkelijk voor de wat drukkere dagen.

 2. Een heerlijke klassieker! (Op het moment heb ik trouwens toevallig net een beetje trek, dus je snapt dat ik het nu een heel klein beetje moeilijk krijg, als ik dit receptje zo bekijk…)

  Ik heb eens ergens gelezen dat je in Italië zelf nooit om een spaghetti 'bolognese' moet vragen want dan weten ze niet wat je bedoelt. De saus die wij zo noemen zouden ze daar 'ragu' noemen, als ik het goed begrepen heb.

 3. Ik hartje pasta 🙂

 4. Je hebt bijna helemaal gelijk! In Italië zeggen ze ragu alla Bolognese, meestal afgekort tot ragu.

 5. Lekker hoor! Ik maak pasta soms ook met spekjes. dat vind ik een goede vervanger.

 6. Alles is lekker met spekjes 🙂

 7. staat bij mij nu op het vuur voor vanavond 🙂 ik ben benieuwd! groetjes joze

 8. Leuk, ben benieuwd hoe het gesmaakt heeft!

 9. pasta was erg lekker heeft u nog andere tips i.p.v rode wijn?

 10. Je kunt de wijn ook weglaten als je dat wilt. Sommige mensen vinden het niet fijn om alcohol te gebruiken als er kinderen mee eten. Mijn zoontje eet dit gerecht al mee van heel jongs af aan, ben persoonlijk van mening dat na zo'n tijd op het vuur en verdeeld over x aantal porties de hoeveelheid overgebleven alcohol te verwaarlozen is. Maar dat moet ieder natuurlijk voor zich bepalen.

 11. Corien Hofman

  Hallo. Ik ben heel benieuwd naar uw basisplaats, mijn vraag is zit hier ook veel suikers en zout in?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*