Home ยป De juiste pan voor ieder gerecht
juiste pan voor ieder gerecht

De juiste pan voor ieder gerecht

Soms zou ik weleens willen dat ik twee keukens had! Zoveel kookgerei heb ik, en eigenlijk niets wat ik kan missen. Omdat je vaak het beste, mooiste, lekkerste recept kunt maken met de juiste hulpmiddelen. Met de juiste pan voor ieder gerecht bijvoorbeeld is succes al bijna gegarandeerd. Ik vertel je er alles over!

De juiste pan voor ieder gerecht

juiste pan voor ieder gerecht: braadpan

Pan voor suddervlees en stoofschotels

Voor het bereiden van suddervlees en stoofschotels gebruik je bij voorkeur een gietijzeren pan. Gietijzer kun je intens verhitten waardoor je niet alleen snel het vlees kunt aanbraden en dicht laten schroeien, maar je daarna perfect kunt slow-cooken om het malste stoofvlees te krijgen. Bovendien is gietijzer geschikt voor elke warmtebron (gas, inductie, keramisch en elektrisch). Let op dat de knop ook van metaal is, zodat de pan eventueel ook in de oven kan.

Wokpan

Pan voor roerbakgerechten

Om te roerbakken gebruik je uiteraard een wok. Een wokpan moet hoge temperatuur aankunnen en de warmte goed kunnen vasthouden en verdelen. Tegenwoordig hebben de meeste wokpannen een platte bodem (in tegenstelling tot de ronde bodem van de tradtionele wokpan). Ook zijn de moderne wokpannen voorzien van een anti-aanbaklaag.

Pan voor mosselen

Als je net als ik graag mosselen eet dan is een speciale mosselpan geen overbodige luxe. Een mosselplan heeft vaak een diameter van 25 cm en een extra hoge deksel met handvaten. Hiermee kun je de mosselen in de pan tijdens het koken gemakkelijk opschudden. Bovendien dient het deksel bij het eten van de mosselen als schaal voor de lege mosselschelpen. Mosselpannen hebben vaak een dunne bodem (in tegenstelling tot de pan voor suddervlees) zodat de mosselen snel gaar zijn.

Pan voor asperges

Net als voor mosselen geldt: ben je een liefhebber, dan is een speciale aspergepan eigenlijk onmisbaar. Een aspergepan is smal en hoog en heeft vaak een inzet-mandje. Op deze manier kun je de asperges rechtop koken en na afloop gemakkelijk uit de pan halen en afgieten.

juiste pan voor ieder gerecht

Pannen voor aardappelen, rijst, pasta en groente

Voor het koken van aardappelen, rijst, pasta en groente volstaat een goede pannenset met pannen in diverse formaten/diverse inhoud. Ik kies zelf graag voor glazen deksels, zodat je het kookproces in de gaten kunt houden zonder dat je het deksel op hoeft te tillen. Kookpannen zijn er over het algemeen in 1,5 tot 5,5 liter.

Ik vind het persoonlijk fijn als er aan de binnenkant een maatverdeling is aangegeven, zodat ik geen maatbeker hoef te gebruiken om bijvoorbeeld een liter water te koken.

Zaken waar je daarnaast nog op kunt letten is uiteraard de geschiktheid voor jouw warmtebron, maar ook hoe handig je de pan kunt afgieten.

De juiste pan voor ieder gerecht?

Uiteraard kan de lijst nog lang doorgaan. Want een sauspan, een au-bain marie pan, een stoompan, een…een….Maar ik denk dat je met bovenstaande pannen een heel eind komt in het gemiddelde kookrepertoire! Wat voor soort pan is onmisbaar in jouw keuken?

Deze blogpost betreft een samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*