Kiss Bakery

KISS Bakery, de bakkerij met een hart!

Ik ben geboren in Zaanstad maar woon inmiddels alweer 30 jaar in het mooie Den Haag. Ik kom dan ook niet zo vaak meer in Zaandam. Natuurlijk wel bij mijn ouders, die daar nog steeds wonen, maar niet meer in het centrum van de stad. Mijn vader maakte mij attent op een wel heel bijzondere bakkerij, KISS Bakery. Ik bezocht het filiaal in de Verskade (in de oude Verkade chocoladefabriek) en sprak er met eigenaar Jaco Schippers.

Kiss Bakery Jaco Schippers
Jaco Schippers

KISS Bakery: We love to bake you happy

We love to bake you happy. Dat is het motto van alle medewerkers. De bakkerij is ontstaan vanuit het Bakery Institute in Zaandam.  Een particuliere opleiding voor iedereen die zich (verder) wil ontwikkelen in het bakkersvak. De bakkerij begon oorspronkelijk als opleidingswinkel om leerlingen ervaring te laten opdoen. Inmiddels is KISS Bakery een commercieel bedrijf, met nog steeds hetzelfde doel: de bakker weer relevant make

Kiss Bakery

Terugkeer van de bakkerswinkel

Bakkerswinkels verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. Zij moeten het immers opnemen tegen de grote supermarkten. Waarmee kan de bakkerswinkel het verschil maken? Jaco Schippers gelooft in het maken van blije klanten. En dat zit ‘m in allerlei verschillende dingen. Van positieve aandacht als een leuke begroeting en een gezellig praatje tot verse producten die niet te duur zijn maar wel van topkwaliteit.

Sociaal-maatschappelijke rol

Daarnaast vervult de bakkerij een belangrijke sociale en maatschappelijke rol in de wijk. Van sponsoring van (culturele) initiatieven, financieel steunen van bijvoorbeeld de buurtboerderij tot het doneren van broodproducten aan de stichting Prakkie over. Dit initiatief verdeelt producten onder mensen die het financieel krap hebben en daarom geen goede producten kunnen kopen. Het brood wordt hier elke dag vers gebakken, en het verse overgebleven brood krijgt dus ook dagelijks een goede bestemming!

Kiss Bakery

Buurtzaam ondernemen

Jaco noemt dit ook wel ‘buurtzaam ondernemen’.  “Met grote maar ook kleine initiatieven kun je de leefbaarheid en sociale betrokkenheid vergroten”. Ook mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt krijgen bijvoorbeeld een kans. Zo bakken gedetineerden in het Justitieel Complex Zaanstad koekjes in de ‘Jailbird bakery’.  Zij doen werkervaring op en kunnen na hun detentie sneller aan de slag.

Gebak Monet van Kiss Bakery

Claude Monet & Kiss Bakery

KISS Bakery was tevens sponsor bij activiteiten van de Stichting Monet waar mijn vader vrijwilliger is (heb je het verhaal over het Blauwe Huis van Monet al eens gelezen?). Voor een muzikale sponsoravond bakte de dochter van Jaco deze heerlijke Claude Monet gebakjes met pistache en bladgoud.

Draaiend rad

Geen woorden maar daden

Als je goed rondkijkt in de bakkerij in de Verskade zie je overal sympathieke initiatieven die duidelijk maken dan het motto zoveel meer is dan alleen woorden. Zo staan de medewerkers die de klanten helpen niet achter, maar voor de kramen met brood en lekkernijen. En is de bakkerij waar al het lekkers wordt gebakken zichtbaar vanuit de winkel.

Fooienpot

Als klant kun je bij een volle stempelkaart een slinger geven aan het draaiend rad, en zo een heerlijke quiche of taart winnen. In de bakkerij staan lachspiegels en de fooienpot laat weten dat de baas de fooi verdubbelt!

Verdient niet iedere stad of dorp een eigen KISS Bakery?

KISS Bakery

Er zijn vier vestigingen in Zaandam:

  • KISS Bakery Verskade aan de Westzijde 174a
  • KISS Bakery AH XL, Koningin Julianaplein 10b
  • Weekend KISS Bakery Rooswijk, George Gershwinstraat 196
  • Pop-up KISS Bakery, Gedempte gracht 46

Je kunt KISS Bakery volgen op Facebook en Instagram

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*