Home » De 10 leukste musea over eten en drinken!

De 10 leukste musea over eten en drinken!

Ik ben groot fan van de museumkaart. Niet alleen ben je al snel goedkoper uit, je ontdekt ook nog eens de leukste musea en tentoonstellingen. Regelmatig bezoeken wij op zaterdag een willekeurige stad in Nederland om daar te winkelen, lunchen én een museum te bezoeken. Omdat dit natuurlijk een foodblog is verzamelde ik voor jullie de 10 leukste musea over eten en drinken (plus een paar tentoonstellingen!).

Musea over eten en drinken

1) Bakkerijmuseum De oude bakkerij, Medemblik
Het lekkerste museum van Nederland, zoals ze zichzelf noemen. Hier kun je letterlijk (mmm die gevulde koeken!) en figuurlijk de sfeer van vroeger proeven.

2) Nationaal Biermuseum De Boom, Alkmaar
Tijdens de rondleiding kom je van alles te weten over het brouwen van bier. Om daarna natuurlijk te gaan proeven in Proeflokaal de Boom onder het museum!

3) Kaasmuseum, Alkmaar
En als je dan toch in Alkmaar bent, dan kun je meteen een bezoekje brengen aan het kaasmuseum. Ga je in de zomermaanden op vrijdag, dan vindt op het Waagplein ook de beroemde kaasmarkt plaats.

4) Nederlands bakkerijmuseum, Hattem
Nog een museum over het bakkersvak. In de schoolvakanties worden leuke actviteiten georganiseerd, zoals het bakken van speculaaspoppen.

5) Jenevermuseum, Schiedam
Borrel, neut, pikketanissie of een jonge met ijs. Vele namen voor een drank met veel liefhebbers. In dit museum kom je alles te weten over dit typisch Nederlandse drankje: jenever!

6) Tentoonstelling Foodtopia – Museum Boerhaave, Leiden
Tot en met 3 januari 2016 kun je in Museum Boerhaave naar een tentoonstelling over voedselinnovaties in Nederland vanaf 1900. Van margarine tot kweekburgers. Tijdens het grote Foodtopia weekend op 10 en 11 oktober doet tv-kok Pierre wind leuke voedseltrucjes en laat een 3D-chef zien wat er allemaal mogelijk is met voedsel uit een 3D printer. En kun je stikstof-ijsjes proeven en insectenlolly’s maken. Ik zeg GAAN!!

Foodtopia in museum Boerhaave

7) Fruitteelt museum, Kapelle (Zeeland)
Een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de fruit en fruitteelt. In de museumtuin groeien wel 170 verschillende fruitbomen (met oude appel- en perenrassen) en in de museumwinkel zijn streekproducten te koop.

8) Verkadepaviljoen, Zaandam
Het Verkadepaviljoen maakt onderdeel uit van het Zaans Museum. Je waant jezelf in een fabriek uit de vroege 20e eeuw, waar de beroemde meisjes van Verkade aan het werk gingen. Horen, zien, proeven, spelen in wederom ‘het lekkerste museum van Nederland’.
Museumwinkel Albert Heijn

9) Museumwinkel Albert Heijn, Zaandam
Vlak naast het Zaans Museum ligt de Zaanse Schans. In dit openlucht museumdorp vind je de allereerste winkel van Albert Heijn. Deze oude kruidenierswinkel uit 1887 is vrij toegankelijk.

10) De Westlandse Druif, Monster
Formeel geen museum, maar een heus ’themapark’. Een stukje cultuur historische erfgoed, de druiventeelt onder glas. Naast de kassen bezoek je het paviljoen met restaurant, museum met film en winkel met druiven gerelateerde producten. En tussen juli en oktober krijg je natuurlijk ook een trosje druiven te proeven!

De smaak te pakken? ik schreef ook een artikel over de leukste musea met kinderen!

5 Comments

  1. Dank je! Helaas een beetje uit de buurt voor jou 🙂

  2. Ik ben ook een groot fan van de Museumkaart! Heerlijk, zo'n uitje en dan gelijk lekker rond kuieren in een andere stad.

    Leuk dat je die Museumwinkel van de Albert Heijn noemt! Ik ben er weleens langsgelopen, maar wist niet dat het een museum was. Denk dat ik er de volgende keer eens binnenloop.

  3. Ik kom oorspronkelijk uit de Zaanstreek, dus ben er al heel veel keer geweest. Toch blijft het leuk!

  4. Wat een fijne lijst! Ik heb er pas 1 bezocht, dus nog veel museumpret in het vooruitzicht 🙂

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*