Home » Met kinderen naar het museum
Spoorwegmuseum

Met kinderen naar het museum

Met kinderen naar het museum? Peter en ik zijn altijd van mening geweest dat je als ouders verantwoordelijk bent voor een belangrijk stuk educatie van je kinderen. Ze leren tenslotte niet alles op school. Want naast lezen, schrijven en rekenen vinden wij het belangrijk om Bodhi een – zoals wij dat noemen – culturele opvoeding mee te geven. Dat doen we door de natuur in te gaan, te reizen (naar verre landen maar ook dichtbij), uit eten te gaan en musea te bezoeken. Want je leert het meest door ervaringen op te doen, te zien, luisteren, proeven en beleven. En musea, daar zijn er een gelukkig een heleboel van in Nederland.

aviodrome

Met kinderen naar het museum

Ik hoor het vaak hoor: ‘Met kinderen naar het museum, is dat niet saai?’. Nou, nee dus. Vrijwel ieder museum heeft tegenwoordig wel een speciaal programma voor kinderen. In de vorm van een speurtocht, rondleiding of speciale tentoonstelling. En veel musea zijn interactief, hebben films, computerspellen of installaties waarmee je allerlei experimenten kunt doen. Natuurlijk, de meeste (jonge) kinderen doe je geen lol met een bezoek aan bijvoorbeeld het Mauritshuis (alleen maar saaie schilderijen volgens Bodhi). Maar er zijn voldoende musea in Nederland waar je je kind aan het eind van de dag maar met moeite mee naar huis zal krijgen.

Museumkaart

Museumkaart

We hebben al jaren een museumkaart. In eerste instantie een behoorlijke uitgave, maar daarna heb je er lang plezier van. Een museumkaart kost per jaar € 59,90 en € 32,45 voor kinderen. Met de kaart kun je meer dan 400 musea kosteloos bezoeken. En dat bedrag heb je sneller terugverdiend dan je denkt. Het spoorwegmuseum bijvoorbeeld, goed voor een heel leuk dagje uit, kost € 16,00 per persoon (volwassen én kinderen). Met zo’n 4 tot 5 museumbezoeken heb je de kaart al terugverdiend. En nee, ik word hier niet voor betaald 🙂

Hieronder een overzicht van een aantal leuke musea waar je gerust met kinderen naar toe kunt gaan. Op de site van de museumkaart kun je zoeken naar musea aan de hand van verschillende criteria (omgeving, categorie, periode, faciliteiten). Ook is er een categorie: aanbevolen door kinderen.

Militair museum

Nationaal militair museum in Soest

Het Nationaal Militair Museum is hét museum over krijgsmacht in Nederland. Een museum vol vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters. Er is meer dan genoeg te doen, zien en beleven!

Prijs volwassen € 12,50, kinderen € 6,50

Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum in Utrecht

Is het een pretpark of een museum? In het 19e-eeuwse Maliebaanstation beleef je in het Spoorwegmuseum een wonderlijke wereld vol treinen. Van de allereerste stoomlocomotief tot de luxe Oriënt Express Achtbaan, speeltuin en niet te vergeten De Vuurproef, een 4D-simulatie waarin je zelf een trein bestuurt!

Prijs volwassen en kinderen € 16,00

Aviodrome in Lelystad

Maak een vlucht door de fascinerende geschiedenis van de luchtvaart. Van luchtballon tot driedekker en van aluminium vliegtuig tot straaljager. In Aviodrome staan ze allemaal. Bezoek de nieuwe 4D film Skymania. Stap aan boord van een megagrote Boeing 747 en voel je een echte piloot. Kinderen leren in het speelparadijs hoe de bagageafhandeling op een vliegveld in zijn werk gaat. Eén ding is zeker: de tijd vliegt!

Prijs volwassen en kinderen € 16,95

Muiderslot

Muiderslot in Muiden

Het Muiderslot uit 1285 is een waterburcht: een vierkant kasteel met een ophaalbrug, vijf torens, kantelen en schietgaten. Een gids neemt de bezoekers mee naar de 17e eeuw. De rondleiding, die is inbegrepen bij de toegangsprijs, eindigt in de Prinsenkamer en duurt een half uur. Leuk voor kinderen is de Ridderroute, die begint met de beklimming van de Westertoren, 83 treden hoog. In de Kemenade kunnen ze zich verkleden als jonkvrouw of schildknaap. In de Jachtkamer worden ze tot ridder geslagen.

Prijs volwassenen € 13,50, kinderen € 9,00

space expo

Space expo in Noordwijk

Ruimtevaart is natuurlijk altijd spectaculair. In Space Expo in Noordwijk maak je een reis langs verre planeten en prachtige Melkwegstelsels. Space Expo is dé plek voor wie alles over ruimtevaart wil zien en beleven. In het weekend en in schoolvakanties rijdt de Space Train drie maal per dag naar ESTEC, de Nederlandse vestiging van the European Space Agency, waar gidsen een rondleiding geven.

Prijs volwassen € 12,00, kinderen € 8,00

marinemuseum

Marinemuseum in Den Helder

Het Marinemuseum in Den Helder is dé plek waar je de marine echt kunt beleven. Ontmoet zeehelden, bekijk wapens en uniformen en loop rond in een echte onderzeeboot! Er zijn verschillende ontdekkingstochten voor kinderen van alle leeftijden.

Prijs volwassen € 8,50, kinderen € 4,50

Ga jij wel eens met kinderen naar het museum? En heb jij nog een leuke tip?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Ik ben het volledig met je eens. Wij hebben veel musea bezocht omdat kinderen er zoveel van leren. Onze kids vonden het ook gewoon zo leuk omdat wij er zo gek op waren. Muiderslot is echt een must! Ook het museum van volkenkunde in Rotterdam en Naturalis.

    • Naturalis hoort ook zeker in dit rijtje thuis, net als het Museon in Den Haag. Maar anders werd het artikel zo lang 🙂 Museum van Volkenkunde moet ik zeker een keer naar toe.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*