Home » London calling! Culinaire tips voor Borough Market en Shoreditch
London mrt 20171 borough

London calling! Culinaire tips voor Borough Market en Shoreditch

Zoals jullie een tijdje geleden al hebben kunnen lezen mocht ik op familiebezoek in London. Het was weer dubbel en dwars genieten en deze keer hebben we wat nieuwe dingen gedaan, zoals Borough Market en Shoreditch

London mrt 2017 la fromagerieWithlocals

Een ervan was, naar aanleiding van de goede ervaring met Withlocals in Rome, een foodtour met Secret Foodtours. Om maar met de deur in huis te vallen…dat viel behoorlijk tegen. Als je foodtour hoort, denk je veel proeven. Als je secret hoort, denk je veel nieuwe verhalen en de geheime plekken. Helaas, dat was beiden niet het geval.

London mrt 20171 borough

Borough Market

De tour bestond uit een grote groep, 14 ongeveer. We gingen Borough Market op en het begon goed met een heerlijk Scotch egg van Scotchtails. Deze mega gele eidooiers (Burford Browns heneieren) zijn omhuld met gehakt en daarna gefrituurd. Het was de beste scotch egg ooit maar ik was blij dat het maar een halve was. Erg vet altijd.

Terwijl we over de markt liepen kregen we summiere uitleg die vaak door de grootte van de groep slecht te verstaan was. Ik had verwacht samen met de tourguide langs de stalletjes te lopen en de bijzondere producten en de verhalen erachter te horen. In plaats daarvan kregen we 15 minuten om de ene kant van de markt te bezoeken om, na de award winning fish and chips, 15 minuten voor de andere kant te krijgen. Zelfs de fish and chips was teleurstellend. Maar zoals de guide al zei: In Nederland hebben ze de beste gefrituurde vis.

Vette hap en cultuur snuiven

De fudge die ze op de site beloofden was ingeruild voor de scotch egg, de cumberland sausage voor een heel vet saucijzenbroodje en het brood was nergens te vinden. Na de markt gingen we via Sir Francis Drake’s Golden Hind, een belangrijk schip uit de tijd van Queen Elizabeth, richting London Bridge. We bezochten nog een kerk, maar eerlijk gezegd kom ik daar niet voor als ik voor een foodtour kom. Onder London Bridge zit een pub, Davy’s Wine Merchants. Hier kregen we wat kaas te proeven en 2 verschillende soorten ciders. Helaas begon de tijd al te dringen. De tour zou 3 uur duren en rond 14 uur afgelopen zijn maar we kwamen pas rond 14 uur uit de pub. We hebben het laatste onderdeel, de thee en sticky toffee pudding, dus over moeten slaan. En het secret onderdeel? Dat was een kleffe Berliner bol (erg Engels) die de tourguide al die tijd had meegesjouwd.

Conclusie…? Ben je in London, ga dan zeker naar Borough Market maar bezoek de stalletjes op je eigen tempo en proef wat je echt wilt proeven. Er is zoveel lekkers te vinden, niet alleen om daar ter plekke te eten maar ook om mee te nemen.

London mrt 20173 shoreditch

Shoreditch

Ons tweede avontuur was Shoreditch. Deze oude arbeidersbuurt kan best grauw overkomen maar de zon scheen volop en het was echt een prachtige dag. We zijn begonnen bij Liverpool Street Station en liepen vanuit daar richting Spitalfields Market. Het was nog vroeg dus helaas was A. Gold, met traditionele Engelse producten, gesloten. Ook Old Spitalfields Market was nog rustig maar het rook er al heerlijk. Naast de vaste winkels die zijn gevestigd in deze oude markt, zijn er altijd marktstalletjes te vinden met zowel non-food als heel veel verschillende streetfood mogelijkheden.

Street Food in Londen

Wij lopen verder richting Bricklane. Deze buurt stond vooral bekend als een arme sloppenwijk die eind 19e eeuw het terrein was van Jack the Ripper. Veel later vestigde zich hier vooral mensen uit Bangladesh en dat zorgt er nog steeds voor dat hier vele Curry houses te vinden zijn. Wil je een vernieuwende curry eten, ga dan naar Dishoom. Maar ook bij de vele streetfood kraampjes is genoeg lekkers te vinden uit alle windstreken.

In the Old Truman Brewery, the Backyard Market of de Boiler House is altijd wel iets leuks of lekkers te vinden. Zo ’s ochtends vroeg werden de vele geuren ons af en toe te veel maar het is erg leuk om rond te lopen. De geur van heerlijke cacao was een welkome afwisseling en een bezoek aan Dark Sugars is dan ook zeker aan te raden. Wij buigen af naar Boxpark op Bethnal Green Road. Dit mini winkelcentrum gemaakt van containers bevat leuke pop-up stores. Zo zagen we hier prachtige ijscreaties bij Soft Serve Society.

London mrt 20172 graffiti

Graffiti street art in Londen

Als je rondloopt in Shoreditch kijk dan vooral goed om je heen en neem de tijd om de prachtige graffiti art te bekijken. Er zitten echt kunststukken tussen. We lopen Redchurch street in, mijn persoonlijke favoriet. Deze straat biedt een leuke mix van winkels en restaurants zoals Albion en Barber and Parlour. Loop er zeker even binnen!

Wij zijn via Bateman’s Row voor het Nike Lab en Curtain Road naar Hoxton Square gelopen waar veel restaurants zitten zoals Zigfrid von Underbelly en The Breakfast Club. Ben je nog niet klaar met streetfood markets, neem dan een kijkje bij Dinerama, Block en Pump Street Food Market.

Shoreditch is enigszins “rough” en “edgy” maar dat maakt het juist vernieuwend. Al met al vond ik deze buurt zeker de moeite waard en een absolute aanrader ook als je het nachtleven van London wilt ontdekken!

London mrt 20174 milk train

10 culinaire hotspots in Londen

Er zijn nog zo veel leuke culinaire hotspots die ik jullie niet wil onthouden. Daarom 10 leuke tips

Op onze terugweg van Shoreditch zijn we nog even bij Covent Garden gestopt. Ik raad je niet aan om dit op een zaterdagmiddag te doen want wij konden echt over de toeristen lopen. Maar na 3 kwartier in een mega rij te hebben gestaan, kregen we onze beloning: een softijsje omgeven met suikerspin en afgetopt met popcorn en salted caramel chunks…mjammmmmm!

Als echte G&T lover werd ik direct blij van deze plek. In het fijne Notting Hill is een Gin hotel geopend. Er zijn maar 3 kamers maar overnacht je hier niet, dan kan je ook terecht in de bar of het restaurant van The Distillery. Niet zo handig als je geen keuzes kan maken, want ze hebben hier wel 100 verschillende soorten.

Veel mensen kennen het kookboek met de markante octopus op de voorkant maar het bezoeken van een van de zes restaurants in London is zeker een aanrader. Je bestelt hier allemaal kleine gerechtjes. Wij vonden het zo lekker dat we zelfs nog een tweede keer bestelden. De favorieten? Baby octopus, fritto misto en zucchini salade. En vergeet bij de koffie de chocolade salami niet!

Notting Hill heeft een nieuwe Zweedse bakkerij. Ze doen niets bijzonders…ze maken met meel, water, heel veel tijd en nog meer liefde heerlijk zuurdesembrood. Gebakken in een steenoven.

Zin in Spaanse tapas ten top? Ga dan naar Barrafina. Geen menukaart maar elke dag zijn er nieuwe specials en alles wordt voor je ogen aan de bar gemaakt. Op en top vers! Ze hebben onderhand 3 vestigingen.

  • Hipchips

Chips op een stokje zien we hier ook steeds vaker maar bij Hipchips hebben ze de pieper wel tot een heel gerecht verheven. Je kan kiezen uit 7 verschillende aardappels, zoet of zout en 14 verschillende dips. Van smokey cheese fondue tot chocolate salted caramel en van beetroot & lemongrass marmelade tot crème brulée. Succes met kiezen!

Deze tip kreeg ik van locals en blijkt weer een nieuwe hype te zijn. Dit restaurant midden in de toeristenwijk bij Picadilly biedt de moderne keuken uit Jerusalem met invloeden uit Zuid-Spanje en Noord Afrika.

  • Côte restaurants

Niet echt een hotspot maar deze keten van 6 Franse brasseries is altijd goed en prima van prijs. Er staat niets bijzonders op de kaart maar het is er altijd lekker en er is altijd wel wat lekkers op de kaart te vinden. Prima dus als je een avond wat minder geld uit wilt geven. Ik ben gek op de krab mayonaise.

  • Elliot’s

Als wij op donderdag vliegen, ga ik altijd graag direct naar Borough Market omdat het dan nog relatief rustig is en je hier perfect kan lunchen. Elliot’s is echt favoriet. De kaart wisselt regelmatig en ze koken echt met het seizoen mee. Wij kijken altijd eerst even rustig om ons heen om te kijken wat er voorbij komt en bestellen wat we er lekker uit vinden zien.

In de vorige blog schreef ik al over Marylebone High Street en over La Fromagerie. Deze keer zijn we weer geweest en het was opnieuw dubbel en dwars genieten. Mag ik de kaasfondue importeren alsjeblieft…?! Overigens ook leuk om een stuk kaas te kopen of chutney. Dus stap zeker even binnen.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

5 Comments

  1. Ik deed mijn ogen dicht.. en rook, voelde, proefde London. Wat een heerlijk verhaal weer. Jullie tijd daar dubbel en dwars waard!

  2. Lol, the meegereisde Berliner bol. Wat een grote afknapper! Maar wel een leuk reisje verder toch.

  3. Ik ben in London geweest maar niet in doe karakteristieke market. Het lijkt mij wel wat ja.

    • Cynthia, borough market is echt een aanrader! Ik probeer eigenlijk altijd even te gaan als ik in London ben. Ideale dag is donderdag naar mijn mening. Dan is het nog niet te druk.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*